Quantcast
Αναδρομικά: Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους δικαιούχους - Το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες πληρωμές - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά: Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους δικαιούχους – Το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες πληρωμές

δημοσιεύτηκε:

Με το… βλέμμα στα αναδρομικά χιλιάδες συνταξιούχοι. Η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή τους έχει ξεκινήσει με χιλιάδες απόμαχους της δουλειάς να περιμένουν στωικά την πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Τη Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα διευκρινίσεων στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr για τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων. Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση, καθώς έτσι οι συνταξιούχοι θα λάβουν προσωποποιημένη ενημέρωση για το λόγο που πήραν ή δεν πήραν αναδρομικά τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας στο enikonomia.gr μόνο το 8% των παλαιών συνταξιούχων θα δουν εν τέλει αναδρομικά και αυξήσεις. Μάλιστα, οι αυξήσεις αυτές θα είναι αισθητά μικρότερες σε σχέση με αυτές των νέων συνταξιούχων.

Περίπου 65.000 νέοι συνταξιούχοι που πληρώθηκαν τον Ιούνιο είδαν μέσες μόνιμες αυξήσεις 5% στις συντάξεις τους, ενώ οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα έλαβαν κατά μέσο όρο αναδρομικά 860 ευρώ, ενώ εργαζόμενοι του δημοσίου περίπου 1.000 ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα για πληρωμές αναδρομικών και αυξήσεων

Στο τέλος του μήνα θα πληρωθούν οι μηνιαίες αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους καθώς και τα αναδρομικά που εκκρεμούν για 29.000 δύσκολες περιπτώσεις συνταξιούχων. Οι μηνιαίες αυξήσεις θα καταβληθούν σε 5 ετήσιες δόσεις όπως προβλέπει ο νόμος. Επομένως τέλος Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνουν ότι το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των συνταξιούχων έχει τεθεί και η συντριπτική πλειοψηφία θα δει το χρώμα τους χρήματος έως τέλος Οκτωβρίου, ενώ έως τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί και η πληρωμή των νέων συνταξιούχων που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης από τον Μαΐου του 2016 και μετά. Ίδιες πηγές τονίζουν δε ότι ότι τα ποσά που θα λάβουν οι παλαιοί συνταξιούχοι θα είναι περίπου 30% με 40% λιγότερα.

Υψηλόβαθμα στελέχη εκτιμούν ότι με την έναρξη της πλατφόρμας θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για αρκετούς απόμαχους της δουλειάς, καθώς μέσω της πλατφόρμας οι συνταξιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να δουν:

1. Εκκαθαριστικό που θα δείχνει γιατί δικαιούνται και έλαβαν αναδρομικά

2. Για ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία,

3. Εκκαθαριστικό που θα δείχνει αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά στην τσέπη για τους ίδιους. Παρόλα αυτά αν δεν παίρνουν αναδρομικά εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς στο εκκαθαριστικό θα φαίνεται η λογιστική μείωση που θα εμφανίζει η προσωπική διαφορά

Η πιστοποίηση τους στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.