Quantcast
Επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο - Τι θα αλλάξει το επόμενο διάστημα - enikonomia.gr
share

Επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο – Τι θα αλλάξει το επόμενο διάστημα

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν θα ισχύσει η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος το επόμενο διάστημα για την κύρια ή την εξοχική κατοικία απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

“Αυτή τη στιγμή εξειδικεύουμε και οριστικοποιούμε τα μέτρα. Είναι γεγονός ότι δεχόμαστε εισηγήσεις γιατί είναι περιορισμένοι οι πόροι. Bγαίνουμε από μια πανδημία όπου ο κρατικός προϋπολογισμός έχει στηρίξει πάρα πολύ τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, οπότε είναι περιορισμένη η δυνατότητα που έχουμε “, ανέφερε και επεσήμανε “θα πρέπει να στηρίξουμε τους καταναλωτές. Εξετάζουμε σενάρια για να στηρίξουμε την κύρια κατοικία έτσι ώστε τα νοικοκυριά να μην μείνουν παγωμένα μέσα στο χειμώνα. Από εκεί και πέρα και αναλόγως των πόρων που θα έχουμε θα επεκτείνουμε τη στήριξη σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη”.

Επίσης ρωτήθηκε εάν θα δοθεί το επόμενο διάστημα η επιδότηση ρεύματος και στις επιχειρήσεις υψηλής έντασης.

“Είναι νωρίς να πούμε για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων”, απάντησε ωστόσο ανέφερε ότι οποιαδήποτε στήριξη και εάν δοθεί στις επιχειρήσεις θα πρέπει πρώτα να δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού διότι αλλιώς είναι παράνομη η κρατική ενίσχυση.

“Στόχος μας να στηρίξουμε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του δικτύου με το οποίο είναι συνδεδεμένη μια επιχείρηση δηλαδή εάν είναι αν είναι καταναλωτής χαμηλής, μέσης ή υψηλής τάσης. Όλα αυτά θα πρέπει να περάσουν από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού”, επανέλαβε .

Για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Μεταξύ άλλων μίλησε για το θέμα των ευάλωτων νοικοκυριών. Όπως είπε ” έχουμε δημιουργήσει έναν πενταψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης τον 15902 .Ένα νοικοκυριό το οποίο είναι πραγματικά πολύ ευάλωτο σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια μπορεί να πάρει σε αυτόν τον αριθμό εφόσον έχει αποκοπεί η ηλεκτροδότηση του μπορεί να επανασυνδεθεί . Καλύπτουμε το κόστος της επανασύνδεσης ως πολιτεία, ως κυβέρνηση μέσα από το Ταμείο Ενεργειακή Μετάβασης . Καλύπτουμε ένα τμήμα των οφειλών . Μέχρι 6.000 ευρώ αποπληρώνουμε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών .Από 6.000 ευρώ κλιμακωτά καλύπτουμε το 30% ή το 50% αντίστοιχα”.

Επιδότηση ρεύματος : Τι ισχύει για τον Ιανουάριο


Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν δοθεί επιδότηση ρεύματος και τον Ιανουάριο για τους καταναλωτές. ” Στόχος είναι για ένα μέσο νοικοκυριό μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης. Αυτό έχουμε κάνει μέχρι τώρα και θα το κάνουμε “, απάντησε.

” Εμείς στηρίζουμε αυτή η αύξηση που θα ήταν 2 και 3 φορές το κόστος του ρεύματος να απορροφήσουμε το 80% της επιβάρυνσης για μην δουν αυξήσεις τα νοικοκυριά που θα ξεπερνάνε το 15 %– 20% του λογαριασμού “, πρόσθεσε.

Επιδότηση στο φυσικό αέριο: Θα συνεχιστεί

Όσον αφορά στο εάν θα συνεχιστεί η επιδότηση του 40% στο φυσικό αέριο είπε ότι ” οι λογαριασμοί που θα έρθουν από εδώ και πέρα θα αφορούν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και καταναλώσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο η έκπτωση είναι 15% για το Δεκέμβριο θα είναι 40%”.


Επίσης γνωστοποίησε ότι “ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ εμπορίας με τη ρωσική Gazprom ώστε να έχουμε μια φόρμουλα αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία που θα επιτρέψει στην ΔΕΠΑ εμπορίας να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους προμηθευτές φυσικού αερίου για να κάνουμε αυτή την έκπτωση στα ελληνικά νοικοκυριά .Θα εξειδικευτεί αυτό τις επόμενες ημέρες .Σίγουρα θα στηρίξουμε τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Δεν πρόκειται να αφήσουμε απροστάτευτα τα ελληνικά νοικοκυριά “.

“Περίπου 500 χιλιάδες είναι οι διασυνδέσεις καταναλωτών με φυσικό αέριο. Και βέβαια εάν δούμε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση εδώ είμαστε για να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια”, συμπλήρωσε.

Οι τιμές του φυσικού αερίου

“Τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια αποκλιμάκωση στις τιμές φυσικού αερίου και αυτό παρασέρνει παρακάτω και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας .Βέβαια δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Η μεταβλητότητα στις διεθνείς χρηματαγορές, στις διεθνείς αγορές ενέργειας είναι πολύ μεγάλη. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και θα έχουμε μια αποκλιμάκωση.

Mπορεί τελικά όμως αυτό να μην συμβεί και να παραμείνουν αυξημένες οι τιμές για ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει μέχρι το Πάσχα, μπορεί και να το ξεπεράσει κιόλας. Μπορεί ακόμα και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό… να έχουμε να έναν πολύ δύσκολο και βαρύ χειμώνα στην Ευρώπη. Θα μπορούσαμε να έχουμε και μια αύξηση εκ νέου των τιμών του φυσικού αερίου που πάλι αυτό θα παρέσερνε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας .Άρα είναι νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις .Εκείνο όμως το οποίο μπορούμε να κάνουμε ως κυβέρνηση , το κάνουμε και το κάνουμε πρώτοι από όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής : αντιδρούμε άμεσα και στηρίζουμε καταρχήν τα νοικοκυριά που το έχουνε μεγαλύτερη ανάγκη και βέβαια σχεδιάζουμε μέτρα επέκτασης της στήριξης σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.