Quantcast
Αγορά ενέργειας: Οι στρεβλώσεις οδηγούν σε εκτίναξη των εισαγωγών ρεύματος - enikonomia.gr
share

Αγορά ενέργειας: Οι στρεβλώσεις οδηγούν σε εκτίναξη των εισαγωγών ρεύματος

δημοσιεύτηκε:

Σε ισχύ παραμένουν οι στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς ενέργειας σε συνδυασμό με ρυθμιστικές αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Αυτές καθιστούν ακριβή την ηλεκτροπαραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου και έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη τις εισαγωγές ρεύματος.

Η συμμετοχή των εισαγωγών στην ηλεκτροπαραγωγή ανήλθε στο 23% τον Απρίλιο  από 8% που ήταν  το 2022, τον Ιανουάριο του 2023 στο 29%, τον Φεβρουάριο στο 20%, τον Μάρτιο στο 24%  Αντιστοίχως το μερίδιο του φυσικού αερίου από 39% το 2022, τον Ιανουάριο μειώθηκε στο 20%, τον Φεβρουάριο στο 24% και τον Μάρτιο όπως και τον Απρίλιο στο 23%. Αυτή η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών, σε περίοδο μειωμένης ζήτησης, προκαλεί προβλήματα στην ευστάθεια του συστήματος.

Το παράδειγμα

Μάλιστα αρμόδια στελέχη  του ΑΔΜΗΕ αναφέρουν στην εφημερίδα ” Καθημερινή” πως  την περασμένη Κυριακή για παράδειγμα από σχεδόν μηδενικές εισαγωγές κάποια στιγμή το απόγευμα μπήκαν απότομα στο σύστημα 1600 MWH προκαλώντας μεγάλη ανισορροπία. Η ευστάθεια του συστήματος διασφαλίστηκε με περικοπές φορτίων ΑΠΕ κυρίως παραγωγής από αιολικά που λόγω των ανέμων συνέχισαν να έχουν υψηλή απόδοση. Μικρότερης εμβέλειας περικοπές «πράσινων» κιλοβατωρών είχαν πραγματοποιηθεί και νωρίτερα την Κυριακή γύρω στις 12 το μεσημέρι, καθώς τα φορτία ήταν χαμηλά και οι ΑΠΕ συμμετείχαν στο μείγμα το Σαββατοκύριακο με ποσοστό άνω του 62%. Ωστόσο το Σάββατο οι εισαγωγές ήταν περιορισμένες και έτσι δεν χρειάστηκε να γίνουν περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ.

Με την αύξηση της ζήτησης από τον Ιούνιο που ανεβαίνει η θερμοκρασία εκτιμάται ότι τα προβλήματα ευστάθειας από τον συνδυασμό υπερπαραγωγής ΑΠΕ και εισαγωγών θα περιοριστούν. Το ζήτημα των τιμών ωστόσο δεν αντιμετωπίζεται χωρίς ρυθμιστικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος από τα 146 ευρώ/mwh χθες υποχώρησε σήμερα στα 138,72 ευρώ/mwh, που είναι μαζί με την Ιταλία τα υψηλότερα στην ευρωπαϊκή αγορά. Στις αγορές, βόρεια των συνόρων της χώρας, οι τιμές διαμορφώνονται από 99 έως 101 ευρώ/mwh και στη Γαλλία στα 100,44 ευρώ, στο Βέλγιο στα 104,24 και στη Γερμανία στα 94,64 ευρώ/mwh.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.