Quantcast
Αλλάζουν τα πάντα στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών - Ποιες αυξήσεις φόρων είναι στο τραπέζι - enikonomia.gr
share

Αλλάζουν τα πάντα στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών – Ποιες αυξήσεις φόρων είναι στο τραπέζι

δημοσιεύτηκε:

Ριζικές ανατροπές έρχονται και στο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοπασχολούμενων: Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για τα εισοδήματα που θα εισπράξουν μέσα στην επόμενη χρονιά θα πληρώσουν διαφορετικό φόρο από αυτόν που καταβάλλουν μέχρι σήμερα. Τις τελευταίες πινελιές στις αλλαγές που σχεδιάζονται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αναμένεται να τις βάλει μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε μέσα στο φθινόπωρο να νομοθετήσει το νέο καθεστώς.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

 Η διαφοροποίηση του τρόπου φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων θα είναι εκτεταμένες, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες και θα καλύπτουν τόσο την κλίμακα φορολογίας όσο και το καθεστώς των τεκμαρτών δαπανών.

Σε ό, τι αφορά τη φορολογική κλίμακα σχεδιάζεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή με τον οποίο φορολογούνται τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και είναι σήμερα στο 9%.

Πόσο θα αυξηθεί η φορολόγηση

Δεν αποκλείεται μάλιστα ο συντελεστής να αυξηθεί ακόμη και στο 15-20%, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα μεταβληθούν οι συντελεστές φόρου για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Παράλληλα θα επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα προτείνεται να γίνει αναμόρφωση των διατάξεων για τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, ώστε όσες περιπτώσεις κριθεί ότι δεν εξυπηρετούν παραγωγικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς, να καταργηθούν.

Δηλαδή, θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο οι δαπάνες που είναι απαραίτητες για τη δραστηριότητα που ασκεί ο υπόχρεος.

Ακόμη, για να αναγνωριστούν οι προς έκπτωση δαπάνες θα πρέπει να έχουν περάσει μέσα από το MyDATA, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση της αναγνώρισης των δαπανών που πληρώνονται με μετρητά και είναι αξίας έως 500 ευρώ.

Δεν αποκλείεται να καταργηθεί πλήρως των όριο και να αναγνωρίζονται προς έκπτωση μόνο οι δαπάνες που πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Και διατήρηση τεκμηρίων για τους επαγγελματίες

Εξετάζονται επίσης τα εξής:

  • Η αλλαγή των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα μείωσης των καθαρών κερδών.
  • Η διατήρηση των τεκμηρίων κατ΄ εξαίρεση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στην περίπτωση που μειωθούν ή καταργηθούν για τους μισθωτούς.
  • Η αύξηση των φορολογικών ελέγχων ειδικά των τραπεζικών λογαριασμών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.
  • Η υποχρέωση γιατρών, δικηγόρων και άλλων ελευθέρων επαγγελματιών να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα μπορεί άμεσα να διασταυρώνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και τις τραπεζικές καταθέσεις του επαγγελματία.
  • Η καθιέρωση  του ψηφιακού δελτίου αποστολής, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά έως τον προσεχή Δεκέμβριο και υποχρεωτικά εντός του 2024.
  • Η υποχρεωτική χρήση των POS σε όλη την αγορά και σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε χωριά.

Κάτω από τα όρια της φτώχειας το ήμισυ των επαγγελματιών

 Αφορμή για τις αλλαγές είναι η υψηλή φοροδιαφυγή που σημειώνεται στον συγκεκριμένο κλάδο, καθώς το 55% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνουν εισοδήματα έως 5.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν τα ακόλουθα καθαρά κέρδη ανά εισοδηματικό κλιμάκιο: 

  • Οι 86.060 ή το 23,5% δηλώνουν εισοδήματα έως 1.000 ευρώ ετησίως.
  • Οι 202.547 επαγγελματίες ή το 55,2% δηλώνουν εισοδήματα έως 5.000 ευρώ ετησίως.
  • Οι 268.027 επαγγελματίες ή το 73,1% δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ετησίως.
  • Οι 323.104 επαγγελματίες ή το 88,1% δηλώνουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ ετησίως
  • Οι 344.292 επαγγελματίες ή το 93,9% δηλώνουν εισοδήματα έως 30.000 ευρώ ετησίως.
  • Οι 365.088 επαγγελματίες ή το 99,5% δηλώνουν εισοδήματα έως 100.000 ευρώ ετησίως.
  • Μόλις 1.699 επαγγελματίες ή το 0,5% δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.