Quantcast
"Αλμυρό" το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Πόσο θα κοστίσει φέτος - enikonomia.gr
share

“Αλμυρό” το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Πόσο θα κοστίσει φέτος

δημοσιεύτηκε:

Πιο ακριβό κατά 10% αναμένεται να είναι φέτος το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε σχέση με πέρυσι.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα “TΑ ΝΕΑ” από φορείς της αγοράς, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος μεταξύ 91 ευρώ και 125,29 ευρώ από 82,56  ευρώ με 113,90 ευρώ που κόστιζε πέρυσι.

Σύμφωνα δε με τους λιανοπωλητές και τους παραγωγούς, πάνω από 10% αναμένεται να είναι το συνολικό ποσοστό των αυξήσεων σε όλα τα είδη που συνθέτουν το εορταστικό τραπέζι, όπως κρέατα, αρτοσκευάσματα, τυροκομικά προϊόντα, ποτά, και αναψυτικά λόγω των αυξήσεων σε πρώτες ύλες, στην ενέργεια, στα καύσιμα και στο κόστος μεταφοράς.

Η λίστα

Η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” παραθέτει παρακάτω τις τιμές των προϊόντων που θα συμπεριληφθούν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι:

Το γουρουνόπουλο γάλακτος:

Η μέση τιμή θα ξεπεράσει φέτος  τα 9,5ο ευρώ το κιλό στη λιανική, σύμφωνα με τους κρεοπώλες, όταν πέρυσι η τιμή του δεν ξεπερνούσε τα 8,50 ευρώ το κιλό.

Το χοιρινό και το κοτόπουλο:

Φέτος πωλείται έως 4,50 ευρώ το κιλό σύμφωνα με τους κρεοπώλες από  3,60 έως και 3,70 ευρώ το κιλό που πωλούνταν το 2021

Οι πατάτες

Η τιμή τους έχει διαμορφωθεί φέτος στα 0,65 ευρώ το κιλό από 0,45 ευρώ το κιλό που ήταν πέρυσι.

Tα μαρούλια

Αυτά πωλούνται φέτος στην τιμή των 0,30 λεπτά το τεμάχιο από 0,25 λεπτά που πωλούνταν πέρυσι.

Τα τυροκομικά

Στα ύψη βρίσκονται και  οι τιμές  των τυροκομικών. Όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυτά εμφανίζουν φέτος μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του  24% σε σχέση με πέρυσι. Στα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες οδηγούν σε υψηλότερες τιμές στα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών, δηλαδή σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Οπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου εκτός από το ενεργειακό κόστος οι τιμές στο αλεύρι είναι σχεδόν διπλάσιες, όπως και στα σπορέλαια, ενώ η ζάχαρη πέρυσι αγοραζόταν έως 0,40 λεπτά το κιλό και σήμερα πάνω από 1,5 ευρώ.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.