Quantcast
Αναδρομικά συνταξιούχων και μισθωτών: Έως τις 31 Δεκεμβρίου η δήλωση στην εφορία – Πώς μπορεί να πληρωθεί ο φόρος - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά συνταξιούχων και μισθωτών: Έως τις 31 Δεκεμβρίου η δήλωση στην εφορία – Πώς μπορεί να πληρωθεί ο φόρος

δημοσιεύτηκε:

Η ώρα της εφορίας για τα αναδρομικά που έλαβαν συνταξιούχοι και μισθωτοί και αφορούν στο έτος 2020 έφτασε. Οι υπόχρεοι έχουν προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 για να τα δηλώσουν.

Συγκεκριμένα οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις καθώς η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχει ανοίξει.

Ο φόρος που θα βεβαιωθεί πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ με νέο εκκαθαριστικό σημείωμα έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα της εξόφλησης του φόρου μέσω της πάγιας ρύθμισης οφειλών.

Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν στα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021.

Μετά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης εντός τριών εργάσιμων ημερών. Μόνο με την πληρωμή της πρώτης δόσης επικυρώνεται η ρύθμιση.

αναδρομικά

Οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα μετά την υποβολή αίτησης στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν τον φόρο από τα αναδρομικά, σε έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης:

  • Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής (15%) μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
  • Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους.
  • Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά (ανεξάρτητα από την υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης στην οποία έχουν βεβαιωθεί).
  • Έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. Ως ελλιπής νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά αιτηθέντων στοιχείων ή πληροφοριών.
  • Σε περίπτωση που διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ότι δεν πληρούνται οι όροι η ρύθμιση απόλλυται και ο οφειλέτης χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης και καταπίπτουν οι προσφερθείσες εγγυήσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.