Quantcast
"Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα": Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα - Τα σημεία- κλειδιά για να πάρετε την επιδότηση - enikonomia.gr
share

“Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα”: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα – Τα σημεία- κλειδιά για να πάρετε την επιδότηση

δημοσιεύτηκε:

Αύριο, Τρίτη 9 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα, allazothermosifona.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στην αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό και νέας τεχνολογίας.

Πρόκειται για το πρόγραμμα το οποίο φέρει τον τίτλο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και το οποίο χορηγεί επιδοτήσεις έως και 60%  (δηλαδή ποσά από 510 ευρώ έως και 904 ευρώ) σε συγκεκριμένες ομάδες νοικοκυριών για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό. Επίσης επισημαίνεται πως για το πρόγραμμα δεν αναμένεται να υπάρχει σειρά προτεραιότητας.

Πώς θα εισέλθετε στην πλατφόρμα – Βήμα βήμα η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι- δικαιούχοι για να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet και να έχουν στην κατοχή τους  τον ΑΦΜ αλλά τη Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για το φορολογικό έτος 2021. Επίσης στην αίτηση τους θα πρέπει να δηλώσουν τα παρακάτω στοιχεία:

  • τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,
  • ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και  ότι δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),
  • την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του  ΚΕΠΑ ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
  • ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση. Ενώ δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Σημείωση: Όσον αφορά στο ποιοι είναι δικαιούχοι επισημαίνεται πως:

  • Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
    Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
  • Ωστόσο δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Τα σημεία -κλειδιά του προγράμματος

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το πρόγραμμα τα εξής

1.Επιλέξιμοι ηλιακοί θερμοσίφωνες

Το Πρόγραμμα επιχορηγεί την αγορά των ακόλουθων κατηγοριών Ηλιακών Θερμοσιφώνων, με τα αντίστοιχα ελάχιστα χαρακτηριστικά:

Οι προμηθευτές είναι εξ’ ολοκλήρου υπεύθυνοι για την επιλογή και διάθεση Ηλιακών Θερμοσιφώνων που ανταποκρίνονται στις ελάχιστες απαιτήσεις του Προγράμματος.

2.Κριτήρια κατάταξης

Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με βάσει τα παρακάτω κριτήρια:

  • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας.
  • Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.
  • Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

3.Είδος και ύψος ενίσχυσης

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά την επιδότηση της δαπάνης αγοράς ενός (1) νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 60% και μέχρι ενός ανώτατου επιτρεπόμενου ποσού επιχορήγησης, που εξαρτάται από τη χωρητικότητα της Δεξαμενής Ζεστού Νερού (Boiler) του συγκεκριμένου Ηλιακού Θερμοσίφωνα, καθώς και την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου. Συγκεκριμένα:

⦁ Κάθε ωφελούμενος του οποίου η αίτηση εγκρίνεται, λαμβάνει μία επιταγή (voucher).

⦁ Ο ωφελούμενος μπορεί να εξαργυρώσει την επιταγή σε προμηθευτή της επιλογής του, μειώνοντας το τελικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει για την αγορά του νέου θερμοσίφωνα. Το ύψος της εξαργύρωσης (επιχορήγησης) δεν μπορεί να υπερβεί

⦁ αφενός το γινόμενο του ποσοστού ενίσχυσης που αντιστοιχεί στη εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου επί την τιμής αγοράς,

⦁ αφετέρου τη μέγιστη ονομαστική αξία της κάθε επιταγής για τη συγκεκριμένη εισοδηματική κατηγορία.

⦁ Ο Φορέας Πιστοποίησης και Πληρωμής του Προγράμματος καταβάλλει την αξία της επιταγής απευθείας στον προμηθευτή, σε χρόνο που έπεται της ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ενώ ο ωφελούμενος το υπόλοιπο ποσό κατά την αγορά της νέας συσκευής.

Η μέγιστη ονομαστική αξία κάθε επιταγής (χωρίς να έχει συνυπολογιστεί η επιδότηση μέρους του ΦΠΑ) καθορίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Οι παραπάνω τιμές αντιστοιχούν σε καθαρή αξία λιανικής πώλησης προ ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος και ενισχύεται κατά το ίδιο ποσοστό, όμως δε συνυπολογίζεται στο απόλυτο ανώτατο όριο, ώστε να προστίθεται διακριτά ο ΦΠΑ της κάθε περιοχής στην οποία εμπίπτει ο προμηθευτής που διενεργεί τη συναλλαγή.

Τα Παραδείγματα:

⦁ Παράδειγμα 1: ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 120 λίτρων από τοπικό προμηθευτή. Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού (δημόσια δαπάνη) των  759,00 ευρώ  το οποίο προκύπτει ως εξής:

Παράδειγμα 2: ωφελούμενος της δεύτερης εισοδηματικής κατηγορίας από τη Χίο προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 190 λίτρων από τοπικό προμηθευτή από το νησί της Χίου. Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού των € 970,91 το οποίο προκύπτει ως εξής:

Σε ό,τι αφορά τη λιανική τιμή πώλησης των επιχορηγούμενων προϊόντων:

⦁ Η επιχορηγούμενη τιμή πώλησης του νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα θα πρέπει να αντιστοιχεί σε τιμή τοις μετρητοίς, καθώς δεν επιδοτούνται τυχόν τόκοι που προκύπτουν μετά από διακανονισμό (δόσεις). Εφόσον η πληρωμή γίνεται βάσει έντοκων δόσεων, θα πρέπει να καταγράφεται και να δηλώνεται στη συναλλαγή το συνολικό ποσό (αξία) τοις μετρητοίς, διακριτά από οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση (π.χ. τόκους και έξοδα φακέλου).

⦁ Στην επιχορηγούμενη τιμή συμπεριλαμβάνονται επίσης άλλα πιθανά κόστη (π.χ. κόστος εγκατάστασης του Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα, υλικά εγκατάστασης κλπ.). Σε περίπτωση αγοράς που περιλαμβάνει επιπλέον υπηρεσίες, αυτές θα πρέπει να τιμολογούνται διακριτά (π.χ. να αναγράφονται σε διαφορετική γραμμή του ίδιου παραστατικού ή σε χωριστό παραστατικό) και σε κάθε περίπτωση, να μην ενσωματώνονται στη τιμή του βασικού προϊόντος, επί της οποίας θα υπολογιστεί η ενίσχυση.

⦁ Από τα αναγραφόμενα στο παραστατικό και στη δήλωση δαπανών για τις ανάγκες του Προγράμματος, θα πρέπει να προκύπτει η καθαρή αξία του επιχορηγούμενου προϊόντος και ο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία αυτή.

Σε ότι αφορά τις εισοδηματικές κατηγορίες:

⦁ Για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κατηγοριών λαμβάνεται υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας (ΕΙΣμ), όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 5.4. Σημειώνεται ότι το ΕΙΣμ σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζεται με το ατομικό εισόδημα.

⦁ Στην περίπτωση όπου,

⦁ ΕΙΣμ 5.000 ευρώ  ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία.

⦁ 5.000 ευρώ  < ΕΙΣμ 10.000 ευρώ , ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία.

⦁ 10.000 ευρώ  < ΕΙΣμ, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία.

4.Η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιδότησης

Υπενθυμίζεται δε πως για να δοθεί επιδότηση  για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα θα πρέπει πρώτα να αποσυρθούν οι παλαιοί  θερμοσίφωνες  που αντικαθίστανται.  Αυτό σημαίνει ότι οι  προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

  • Να είναι λειτουργικοί πριν  αποσυρθούν. Αυτό  θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.
  • Πριν  γίνει η αντικατάστασή τους, θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
  • Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες και έχουν  χωρητικότητα ≥ 40 λίτρων.

5. Λήψη των επιταγών από εγκεκριμένους ωφελούμενους

Με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων αξιολόγησης και τη γνωστοποίηση τους, οι ωφελούμενοι των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, προχωρούν στην έκδοση των επιταγών (vouchers) που τους αναλογούν, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Προγράμματος.

Κάθε επιταγή:

⦁ έχει ψηφιακή μορφή,

⦁ αφορά την αντικατάσταση ενός και μόνο Θερμοσίφωνα (αγορά νέου – ανακύκλωση παλαιού),

⦁ συνδέεται με συγκεκριμένο ωφελούμενο και δε μεταβιβάζεται,

⦁ αφορά συγκεκριμένο ποσό (μέγιστη ονομαστική αξία και % επιχορήγησης).

Οι επιταγές (vouchers) θα εμφανιστούν στο λογαριασμό του ωφελούμενου στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος. Επίσης, θα αποσταλούν μέσω SMS, στο επιβεβαιωμένο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει.

Τα στοιχεία που φέρει κάθε ψηφιακή επιταγή περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον:

⦁ το μοναδικό κωδικό της επιταγής (Voucher ID),

⦁ το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου της επιταγής, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης,

⦁ το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία,

⦁ τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.

Διαβάστε τον οδηγό του προγράμματος  εδώ

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.