Quantcast
Ανατροπή στην… ανατροπή με το Market Pass: Ποιοι θα πάρουν «διπλή» και «τριπλή» ενίσχυση τον Μάρτιο - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - enikonomia.gr
share

Ανατροπή στην… ανατροπή με το Market Pass: Ποιοι θα πάρουν «διπλή» και «τριπλή» ενίσχυση τον Μάρτιο – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

δημοσιεύτηκε:

Ανατροπή στην … ανατροπή με το περιβόητο Market Pass: Και εκεί που όλα έδειχναν πως η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα άνοιγε από την 1η Φεβρουαρίου, με «φόντο» το νέο κύμα ακρίβειας που ξεσπά στα ράφια των super market, η τελευταία ενημέρωση δίνει ως πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας το β’ 10ήμερο του ερχόμενου μήνα. Σε κάθε περίπτωση οι πληρωμές υπολογίζεται πως θα γίνουν τον Μάρτη και μάλιστα θα ενσωματώνουν .. «διπλές» ή και «τριπλές» δόσεις της ενίσχυσης. «Καίγονται» όσοι διαθέτουν όχημα υψηλού κυβισμού, καθώς αποκλείονται από το market pass.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βάσει λοιπόν των τελευταίων οδηγιών οι δικαιούχοι θα κληθούν να επιλέξουν αν θα λάβουν το βοήθημα Market Pass σε άυλη κάρτα ή με απευθείας πίστωση χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό ως τις 15 Μαρτίου.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Η πλέον πρόσφατη πληροφορία αναφέρει πως η ειδική εφαρμογή Market Pass στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα ανοίξει μετά τα μέσα Φεβρουαρίου. Εναλλακτικά μπορούν να κάνουν αίτηση σε ΚΕΠ, ακόμα και με εξουσιοδότηση για άλλο πρόσωπο.

Εντούτοις:

  • Όσοι υποβάλουν αίτηση Φεβρουάριο, έχουν περιθώριο να διορθώσουν στοιχεία ή να αλλάξουν τρόπο πληρωμής μέχρι 28 Φεβρουαρίου.
  • Όσοι υποβάλουν αίτηση από 1η Μαρτίου, μπορούν να ακυρώσουν την αίτησή τους και να υποβάλουν νέα μέχρι τις 15 του μηνός που λήγει η διορία.
  • Μετά τις 15 Μαρτίου και αφού εγκριθεί η αίτηση, δεν γίνονται δεκτές ούτε νέες αιτήσεις, ούτε αλλαγή τρόπου πληρωμής (ΙΒΑΝ αντί κάρτας κλπ)
  • Αν πριν την πληρωμή βρεθεί λάθος και απορριφθεί η πληρωμή από την Τράπεζα, τότε ειδοποιείται με email ο δικαιούχος για να προβεί σε διορθώσεις (πχ ΙΒΑΝ) αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τρόπο πληρωμής.

Η ψηφιακή άυλη κάρτα:

  • γίνεται δεκτή αποκλειστικά σε καταστήματα σούπερ μάρκετ και τροφίμων, αλλά και σε λαϊκές αγορές τροφίμων
  • απαιτεί κινητό smartphone από τον χρήστη που να εκτελεί ανέπαφες πληρωμές (NFC)
  • απαιτεί και από την πλευρά του εμπόρου να διαθέτει POS, webPOS ή virtualPOS που να δέχεται ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού με NFC (και όχι απλό κινητό)

Σε τι διαφέρει η ενίσχυση σε ψηφιακή κάρτα και τραπεζικό λογαριασμό

Εναλλακτικά οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν απλή κατάθεση στο λογαριασμό τους.

Οι μεταξύ τους διαφορές είναι:

  • για όσους επιλέξουν να εισπράξουν το επίδομα στον τραπεζικό λογαριασμό, δεν ισχύει κανένας περιορισμός αγορών.
  • όσοι επιλέξουν άυλη κάρτα και κάνουν την αίτηση Φεβρουάριο, θα δουν «διπλή πληρωμή» μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου, περίπου στις 6 ή 7 Μαρτίου
  • όσοι δηλώσουν ΙΒΑΝ και κάνουν την αίτηση Φεβρουάριο, θα δουν «τριπλή» πληρωμή στις 6 ή 7 Μαρτίου για τους Μήνες Φεβρουάριο ως Απρίλιο, ενώ γύρω στις 8 Μαΐου θα δουν και άλλη μία, για τους μήνες Μάιο ως Ιούλιο
  • αντίστοιχα αν η αίτηση γίνει 1-15 Μαρτίου, η πρώτη πληρωμή θα δοθεί έως 22 ή 23 Μαρτίου
  • τα ποσά στον λογαριασμό (ΙΒΑΝ) «κόβονται» 20%
  • τα ποσά στην άυλη κάρτα «χανονται» αν δεν εξαργυρωθούν σε συγκεκριμένες αγορές έως τέλη Αυγούστου
  • δεν είναι εφικτή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, ουτε και η μεταφορά του όμως σε τρίτο πρόσωπο.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.

Ωστόσο δεν απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί και να εξαργυρωθεί και από κινητό τρίτου προσώπου –που πρέπει φυσικά πάντως να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του προκειμένου να μη καταχρασθεί το ποσόν του άμεσα δικαιούχου.

Τα ποσά ανέρχονται:

  • για ένα άτομο: 22€/μήνα ή 132€ στο εξάμηνο Φεβρουαρίου – Ιουλίου (ή 106€ το εξάμηνο αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ)
  • για δύο άτομα: 32€/μήνα ή 192€ στο εξάμηνο Φεβρουαρίου – Ιουλίου (ή 154€ το εξάμηνο αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ)
  • για κάθε 1 επιπλέον μέλος: +10€/μήνα ή +60/εξάμηνο (αλλά 48€ το εξάμηνο αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ)

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του market pass

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.
Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι:

  • ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
  • ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α) Κριτήριο εισοδήματος 2021 (δεκτές μόνον δήλωσεις που έχουν υποβοληθεί έως 31.12.2022):
για μεμονωμένο δικαιούχο (άγαμος ή χήρος κλπ): έως 16.000 ευρώ
ζευγάρι ή γονιό με 1 παιδί: έως 24.000 ευρώ
+ 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, άλλο μέλος ή φιλοξενούμενο

Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

β) Κριτήριο ακίνητης περιουσίας
να μην υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
να μην υπερβαίνει το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες

Ποιοι εξαιρούνται της χορήγησης του market pass

Εξαιρούνται από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

α) φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου ή σαν φιλοξενούμενα
β) όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021 (ΙΧ 1929 κυβικά και άνω, πισίνες, σκάφη άνω των 5 μέτρων κλπ)
γ) φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής
δ) όλοι όσοι δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.

Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού θεωρούνται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.