Quantcast
Δάνεια: Ποιοι θα δουν νέο "καπέλο" στις δόσεις μετά την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Δάνεια: Ποιοι θα δουν νέο “καπέλο” στις δόσεις μετά την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Στην υψηλότερη αύξηση των επιτοκίων, από τον Μάιο του 2001, προχώρησε η ΕΚΤ.

Όπως  γνωστοποίησε χθες με ανακοίνωση της η ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο αύξησε και τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης,  δηλαδή το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων ανήλθε στο 3,5%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4% και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,25%. Αυτό σημαίνει πως θα γίνει ακόμη πιο ακριβή η καθημερινότητα των πολιτών αλλά και η λειτουργία των επιχειρήσεων, αυτών που έχει πάρει δάνειο.

Ο Alpha παραθέτει παρακάτω ένα σχετικό παράδειγμα:

  • Κάποιος που έλαβε επιχειρηματικό δάνειο ύψους 200 χιλιάδων ευρώ με επιτόκιο του ευρώ θα δει μια αύξηση της δόσης της τάξεως των 259,96 ευρώ από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα, δηλαδή θα φτάσει στα 2.490 ευρώ λόγω της νέας ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
  • Αυτή η επιβάρυνση του επιχειρηματία θα μετακυλιστεί στον πελάτη.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

Υπενθυμίζεται πως από την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν προστατεύονται τα επιχειρηματικά δάνεια, τα καταναλωτικά δάνεια και τα κόκκινα στεγαστικά.

Συνεπώς περαιτέρω αύξηση του κόστους χρήματος θα δουν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημειώνεται δε πως τα επιτόκια των δανείων προς τις μικρές επιχειρήσεις διαμορφώνονται μεταξύ του 8% και 9%. Ωστόσο το ποσοστό αυτό καθορίζεται από  την πιστοληπτική αξιολόγηση της επιχείρησης, το ύψος του δανείου και από τις εξασφαλίσεις.
Πάντως  το μέσο επιτόκιο των νέων καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) σημείωσε αύξηση της τάξεως των 13 μονάδων  βάσης και διαμορφώθηκε στο 15,03% τον Απρίλιο. Αντίστοιχα, για τα συγκεκριμένης διάρκειας το κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 71 μονάδες βάσης και ανήλθε στο 12,79%.

Ωστόσο από την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ προστατεύονται: 

  • Οι  συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τράπεζες (και οι servicers) έχουν «παγώσει» μέχρι τον Απρίλιο του 2024 τα επιτόκια στο περίπου 2,85% (επιτόκιο αναφοράς 30/3/2023 μείον 20%) συν το επιτοκιακό περιθώριο κάθε τράπεζας (spread).
  • Οι ευάλωτοι ενήμεροι δανειολήπτες . Η κατηγορία αυτή των πολιτών μπορεί να  πάρει και επιδότηση του 50% της αύξησης της δόσης εάν υποβάλλει σχετικό αίτημα.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.