Quantcast
Δεύτερη ευκαιρία για διαβίβαση στοιχείων στο "e-send" - Πρόστιμα έως 1.000 ευρώ σε όσους δεν συμμορφωθούν - enikonomia.gr
share

Δεύτερη ευκαιρία για διαβίβαση στοιχείων στο “e-send” – Πρόστιμα έως 1.000 ευρώ σε όσους δεν συμμορφωθούν

δημοσιεύτηκε:

Δεύτερη ευκαιρία να διαβιβάσουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία λιανικής πώλησης που εκδίδονται από ταμειακές μηχανές έχουν οι επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διαβιβάσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2022 τα σχετικά στοιχεία στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “e-send” και που λαμβάνουν μέσω email ειδοποίηση για τη μη διαβίβαση. Συνεπώς οι υπόχρεες επιχειρήσεις θα πρέπει να συμμορφωθούν εντός προθεσμίας 10 ημερών από την ημέρα της αποστολής της ειδοποίησης προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωπες  με “τσουχτερά” πρόστιμα από 250 ευρώ έως και 1.000 ευρώ αλλά και λουκέτα από 24 ώρες έως και 10 ημέρες.

Ολόκληρη η απόφαση

Αναλυτικά, στην απόφαση της ΑΑΔΕ αναφέρονται τα εξής:

  • «  Δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 54Η του ΚΦΔ και του άρθρου 13Α του ν. 2523/1997, για μη διαβίβαση στοιχείων εσόδων λιανικής από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), εφόσον η επιχείρηση δεν εκδίδει στοιχεία λιανικής από τον ΦΗΜ αυτόν.
  • Κατά την πρώτη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 54Η του ΚΦΔ και του άρθρου 13Α του ν. 2523/1997, για μη διαβίβαση στοιχείων εσόδων λιανικής από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), όσες οντότητες είναι υπόχρεες σε χρήση ΦΗΜ και δεν έχουν διαβιβάσει στοιχεία λιανικής από τις 31.10.2022 έως τις 30.11.2022, λαμβάνουν ειδοποίηση μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ανάρτησης στην εφαρμογή e- Κοινοποιήσεις της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr) περί μη διαβίβασης, αναλυτικά για κάθε ΦΗΜ από τον οποίο δεν έχουν διαβιβαστεί στοιχεία λιανικής. Με το μήνυμα αυτό καλούνται να συμμορφωθούν με τη σχετική υποχρέωσή τους, εντός προθεσμίας 10  ημερών από την ημέρα της αποστολής του. Σε περίπτωση εμπρόθεσμης συμμόρφωσης με τη σχετική υποχρέωση, δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις των ανωτέρω άρθρων για μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής από 31.10.2022 μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας αυτής. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης συμμόρφωσης, επιβάλλονται οι κυρώσεις των ανωτέρω άρθρων μόνο για το διάστημα μετά την εκπνοή της προθεσμίας αυτής και μέχρι την ημερομηνία συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός της ως άνω προθεσμίας, οι κυρώσεις επιβάλλονται για μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής από 31.10.2022 και μέχρι το χρόνο διαπίστωσης της μη διαβίβασης.
  • Με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου, παραβάσεις μη διαβίβασης που διαπράττονται από 1.12.2022 και μετά επισύρουν τις κυρώσεις του άρθρου 54Η του ΚΦΔ και του άρθρου 13Α του ν. 2523/1997, χωρίς την προηγούμενη αποστολή ειδοποίησης από την Α.Α.Δ.Ε ».

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.