Quantcast
«Δεύτερη ευκαιρία» σε όσους κοπούν από τους επιδοτούμενους παιδικούς σταθμούς - Οι νέες ημερομηνίες - enikonomia.gr
share

«Δεύτερη ευκαιρία» σε όσους κοπούν από τους επιδοτούμενους παιδικούς σταθμούς – Οι νέες ημερομηνίες

δημοσιεύτηκε:

«Δεύτερη ευκαιρία» να βάλουν τα παιδιά τους λαμβάνοντας επιδότηση σε βρεφονηπιακούς ή παιδικούς σταθμούς ή Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, θα έχουν όσοι υπέβαλαν αιτήσεις για το πρόγραμμα «Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών» αλλά αυτές δεν έγιναν δεκτές. Πρώτα βέβαια θα πρέπει να περιμένουν την ανάρτηση της λίστας με τα προσωρινά αποτελέσματα, ανάρτηση η οποία πήρε παράταση για την Δευτέρα 24 του μήνα. Αμέσως μετά θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης  

Μετά την ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσμάτων την ερχόμενη Δευτέρα, όσοι «κοπούν» από τη λίστα θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν ενστάσεις από την Τρίτη 25  του μήνα και έως την Πέμπτη 27 Ιουλίου, ώστε να διεκδικήσουν την επιδότηση για την εγγραφή.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι «κόπηκαν»

Ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις περίπου 187.000, ένας αριθμός που αντιστοιχεί σε σχεδόν 200.000 παιδιά, τα οποία και θα επιδοτηθούν φέτος για την εγγραφή τους σε Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Όσοι δεν δουν το όνομά τους στη σχετική λίστα θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά για τους λόγους για τους οποίους «κόπηκαν» και θα αποκτήσουν το δικαίωμα σε  ένσταση, εάν διαφωνούν με την απόφαση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: Μετά τη νέα παράταση που δόθηκε την Δευτέρα 24 Ιουλίου αναρτώνται τα προσωρινά αποτελέσματα και κατόπιν ξεκινά η περίοδος υποβολής ενστάσεων που καθορίστηκε μεταξύ 25 έως και 27 Ιουλίου. Οι οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων υπολογίζεται πως θα αναρτηθούν πια αρχές Αυγούστου.

Όσοι πάντως επεδίωξαν να εξασφαλίσουν «κουπόνι» φιλοξενίας των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς -δημοτικούς ή και ιδιωτικούς- αλλά «κόπηκαν» καλό θα είναι πριν υποβάλλουν την ένστασή τους να γνωρίζουν κάποια στοιχεία του προγράμματος που ενδεχομένως έπαιξαν τον ρόλο τους.

Για παράδειγμα, μια σημαντική λεπτομέρεια είναι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υποβάλλει πρώτα την φορολογική τους δήλωση, ενώ μπορούν να «επιδοτηθούν» και παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει τα 2,5 έτη τους.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι γονείς ή τα πρόσωπα που έχουν τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια, ανάδοχοι γονείς, επίτροποι ή συμπαραστάτες, νόμιμοι εκπρόσωποι βρεφών και παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, που επιθυμούν τη φιλοξενία των παιδιών τους, σε δομές αντίστοιχες  με την ηλικία τους.

Σημειώνεται πως η πλειοψηφία των στοιχείων που απαιτούνται θα αντληθούν αυτόματα, από διεπαφές με τα Πληροφοριακά Συστήματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όροι και προϋποθέσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα 

Οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ενδιαφερόμενων και των Φορέων/Δομών περιγράφονται αναλυτικά στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ ΑΕ. Όλοι οι αιτούντες/σες, δύνανται να υποβάλλουν ένσταση, ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει οριστικοποιηθεί η αίτησή τους

Κριτήρια επιλογής για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ για το 2023 – 2024 είναι το εισόδημα αλλά για να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα οι γονείς θα πρέπει να έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις έτσι ώστε να κάνουν την αίτησή τους στην  ΕΕΤΑΑ για τα voucher.

Για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, μπορούν να πάρουν μέρος και οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί σταθμοί.

Μια μεγάλη αλλαγή φέτος στους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ μέσω της ΕΕΤΑΑ είναι ότι για πρώτη φορά δεν ισχύει η υποχρέωση της ηλικίας των 2,5 ετών για την ένταξη των παιδιών στο πρόγραμμα. Πρέπει ωστόσο την συγκεκριμένη ηλικία να την έχουν συμπληρώσει μέχρι και τον Δεκέμβριο που έρχεται.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τις αιτήσεις

Ποια είναι όμως τα εισοδηματικά κριτήρια;

Α. Δικαίωμα συμμετοχής στο σύνολο των δομών με πλήρη αξία voucher έχουν τα παιδιά οικογενειών με ετήσιο εισόδημα:

έως 27.000 ευρώ έως δύο παιδιά
έως 30.000 ευρώ για τρία παιδιά.
έως 33.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά, και έως 36.000 ευρώ από πέντε παιδιά και άνω.

Β. Για τις κατηγορίες δομών Α1, Α2, Β1 και Β2 προβλέπεται voucher εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι:

έως 33.000 ευρώ έως δύο παιδιά.
έως 36.000 ευρώ για τρία παιδιά.
έως 39.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά, και έως 42.000 ευρώ από πέντε παιδιά και άνω.

Τα δικαιολογητικά συμμετοχής που θα αφορούν στο οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση των αιτούντων, τα οποία είτε θα αντληθούν αυτόματα με διεπαφές από τα Πληροφοριακά Συστήματα του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είτε θα επισυνάπτονται (up load) κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, θα εξειδικεύονται με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ.

Λαμβάνεται υπόψη και υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο (2) γονέων [μερών/συζύγων] ή του γονέα σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, καθώς και το εισόδημα των εξυπηρετούμενων ατόμων, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, θα προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (Εκκαθαριστικό του Σημείωμα) του Υπ. Οικονομικών του φορολογικού έτους 2022 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2022 – 31/12/2022).

Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το δηλωθέν και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά, όπως αυτά αποτυπώνονται στο πεδίο Δ.1. του Εκκαθαριστικού Σημειώματος. Η μη υποβολή φορολογικής δήλωσης των αιτουσών/αιτούντων καθώς και του ετέρου μέλους σε περίπτωση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης, συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.