Quantcast
e-ΕΦΚΑ: Τελευταία ημέρα για την πληρωμή των εισφορών - Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

e-ΕΦΚΑ: Τελευταία ημέρα για την πληρωμή των εισφορών – Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών  (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) μηνός Ιανουαρίου 2024 των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοτελώς απασχολουμένων και των αγροτών, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ. Αυτό αφορά σε 1,7 εκατομμύρια μη μισθωτούς. 

Υπενθυμίζεται δε πως οι υπόχρεοι για να βρουν τις ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

  • Aρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα https://www.efka.gov.gr/el
  • Εν συνεχεία πρέπει να επιλέξουν το «ηλεκτρονικές υπηρεσίες για ελεύθερους επαγγελματίες» και να κλικάρουν στο «Εισφορές μη μισθωτών ΕΦΚΑ»

Σημειώνεται δε πως για να συνδεθεί ο μη μισθωτός  με την καρτέλα ασφάλισης του θα χρειαστεί κωδικούς taxisnet.

Ασφαλιστικές εισφορές: Πώς διαμορφώνονται τα ποσά

Έχουν αλλάξει από την 1η Ιανουαρίου 2024 τα ποσά των εισφορών για τις ασφαλιστικές κατηγορίες  που καλούνται να πληρώσουν  οι μη μισθωτοί. Αναλυτικά:

-Πρώτη ασφαλιστική κατηγορία

Εισφορά ύψους 239.4 ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι υπόχρεοι στην κατηγορία αυτή. Σε αυτή την ασφαλιστική κατηγορία οι μη μισθωτοί θα  έχουν μια ετήσια επιβάρυνση  ύψους 106.8 ευρώ  για κύρια ασφάλιση και υγεία.  Εάν όμως οι μη μισθωτοί έχουν ασφάλιση και για επικούρηση, τότε θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 44,59 ευρώ τον μήνα για επικούρηση, από 42,76 ευρώ σήμερα (+1,83 ευρώ). Στην περίπτωση που υπάρχει και υποχρέωση για εφάπαξ, η εισφορά αυξάνεται στα 29,7 ευρώ (1η κατηγορία) από 28,51 ευρώ που ήταν το προηγούμενο διάστημα.

-Δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία

Στα 288 ευρώ διαμορφώνεται το ποσό της εισφοράς που πρέπει να πληρώσουν  υπόχρεοι σε αυτήν την κατηγορία.

-Τρίτη κατηγορία ασφαλιστική κατηγορία

Στα 345.1 ευρώ ανέρχεται το ποσό της εισφοράς που πρέπει να πληρώσουν  οι μη μισθωτοί αυτής της κατηγορίας.

-Τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία

Το ποσό της εισφοράς που καλούνται να πληρώσουν οι μη μισθωτοί σε αυτήν την ασφαλιστική κατηγορία διαμορφώνεται στα 414.8 ευρώ.

-Πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία

497.1 ευρώ  είναι το ποσό της εισφοράς που θα πληρώσουν οι υπόχρεοι.

-Έκτη ασφαλιστική κατηγορία

Συνολικά 646.8 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλουν οι μη μισθωτοί της κατηγορίας αυτής για εισφορά. Εδώ θα πρέπει να προστεθεί και η μηνιαία εισφορά ανεργίας των 10 ευρώ.

-Η ειδική κατηγορία

-Η ειδική κατηγορία για τους νέους ασφαλισμένους για έως και 5 έτη θα φτάσει στα 143.3 από 138 ευρώ. Για την επικούρηση, για παράδειγμα η 3η υψηλότερη κατηγορία θα ανέλθει σε 63.7 ευρώ, από 61,4 ευρώ (+2,3 ευρώ) και για το εφάπαξ σε 42,15 ευρώ, από 40,57 ευρώ (+1,58ευρώ). Τέλος, οι αγρότες από 137,6 ευρώ τον μήνα (για κύρια σύνταξη, υγεία και Αγροτική Εστία) στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση του πρώην ΟΓΑ, θα κληθούν να καταβάλλουν 143 ευρώ τον μήνα, ενώ η ετήσια επιβάρυνση θα είναι 64.3 ευρώ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.