Quantcast
Επίδομα γέννας: Πότε θα πληρωθούν αναδρομικά ως 1.500 ευρώ σε όσες έγιναν μητέρες το 2023 - enikonomia.gr
share

Επίδομα γέννας: Πότε θα πληρωθούν αναδρομικά ως 1.500 ευρώ σε όσες έγιναν μητέρες το 2023

δημοσιεύτηκε:

Αναδρομικά ποσά που αγγίζουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ θα λάβουν χιλιάδες γυναίκες που έγιναν μητέρες εντός του 2023 και υπέβαλλαν αίτηση για χορήγηση του επιδόματος γέννας.

Τα χρήματα αυτά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ακόμη και μέσα στον Απρίλιο, ενώ θα χορηγηθούν σε δύο δόσεις.

Τα αναδρομικά για το επίδομα γέννας ξεκινούν από 400 και φτάνουν έως και 1.500 ευρώ και αφορούν τις μητέρες, οι οποίες απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως για να λάβουν οι μητέρες τα αναδρομικά ποσά του επιδόματος γέννας, είναι στο μαιευτήριο, μαζί με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, οι γονείς να υπέβαλλαν αίτηση για τη χορήγησή του.

Ποιες είναι οι μητέρες που θα λάβουν αναδρομικά και αυξημένο επίδομα

Από που όμως προκύπτουν τα συγκεκριμένα ποσά αναδρομικών; Το λεγόμενο επίδομα γέννας, θεσμοθετήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2020 και προσδιορίστηκε στα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.

Μετά όμως από σχετικές αποφάσεις αυξάνεται πλέον μόνιμα και μάλιστα αναδρομικά «πιάνοντας» και τις γεννήσεις που έγιναν εντός του 2023: Η αύξηση του ποσού είναι προοδευτική και συνδέεται με τον αριθμό των τέκνων.

Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Το επίδομα γέννησης αναπροσαρμόστηκε και είναι ανάλογο του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας (όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού).

Μέχρι πρότινος η ενίσχυση διαμορφωνόταν σε 2.000 ευρώ και καταβαλλόταν σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών μιας  οικογένειας. Το ποσό ήταν προκαθορισμένο και δεν άλλαζε, καθώςπαρέμενε το ίδιο -χωρίς καμία κλιμάκωση- για κάθε παιδί.

Τώρα όμως η ενίσχυση αυξάνεται και διαμορφώνεται ως εξής:

– 2.400 ευρώ, για όσους έχουν ένα παιδί

– 2.700 ευρώ, για εκείνους που έχουν δύο

– 3.000 ευρώ, για οικογένεια που αριθμεί μετά τη νέα γέννηση 3 παιδιά

– 3.500 ευρώ, για το τέταρτο παιδί ή και περισσότερα

Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού. Η 2η δόση θα καταβληθεί μετά από 5 μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Η πληρωμή των αναδρομικών ποσών του επιδόματος για τις μητέρες που έκαναν παιδί μετά την 1η Ιανουαρίου του ’23 θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο σε δυο ισόποσες δόσεις.

Τι προβλέπεται για το επίδομα γέννας

Οι αλλαγές που έγιναν στο επίδομα γέννας καταγράφονται στα εξής άρθρα του ν/σ «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις»:

– Άρθρο 29: Με την προτεινόμενη ρύθμιση αυξάνεται το χορηγούμενο από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επίδομα γέννησης. Το νέο, αυξημένο ποσό διαβαθμίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων της κάθε οικογένειας όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τέκνου, με στόχο την ενθάρρυνση και τη στήριξη των οικογενειών. Πιο συγκεκριμένα, θεσπίζεται αύξηση της τάξεως των τετρακοσίων (400) ευρώ για δικαιούχους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα πριν από τη γέννηση, κλιμακούμενη για κάθε επόμενο τέκνο και φθάνοντας το επιπλέον ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δικαιούχους με τρία (3) ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα πριν τη γέννηση.

– Άρθρο 30: Προβλέπεται η αναδιαμόρφωση του ποσού των δόσεων του επιδόματος γέννησης, ώστε να εναρμονίζονται με την αύξηση του επιδόματος γέννησης.

– Άρθρο 31: Με την προτεινόμενη ρύθμιση, προβλέπεται η αναδρομική εφαρμογή του αυξημένου νέου επιδόματος γέννησης από 1η.1.2023 μέχρι την έναρξη ισχύος της νέας ρύθμισης.

– Άρθρο 32: Προβλέπεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής του ύψους του επιδόματος με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία για την αναγκαία προσαρμογή του μέτρου σε τυχόν νέα δεδομένα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.