Quantcast
Ε9 - ΕΝΦΙΑ- Ακίνητα: Λήγει στις 8 Μαρτίου η προθεσμία για τις δηλώσεις-Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Ε9 – ΕΝΦΙΑ- Ακίνητα: Λήγει στις 8 Μαρτίου η προθεσμία για τις δηλώσεις-Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων των ιδιοκτητών ακινήτων στο έντυπο Ε9. Αυτό αφορά στους πολίτες που είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση δηλαδή εκείνους που αγόρασαν ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο αλλά και εκείνους που πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια. Με αυτόν τρόπο μπορούν οι παραπάνω  να “ξεφουσκώσουν” τον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Τι άλλο πρέπει  να γνωρίζετε

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1.Τα νομικά πρόσωπα

Τα Νομικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας αυτής:

  • Τα στοιχεία των ακινήτων  (Ε9)
  • Τις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2011 και επόμενα

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα:

  • Εκτύπωσης πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ. για τα έτη 2014 και επόμενα, εφόσον έχουν εκδοθεί.
  • Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του Ν. 4987/2022) στο τρέχον έτος.

2.Τα φυσικά πρόσωπα 

  • Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας τα εξής:
  • Τα στοιχεία των ακινήτων (Ε9)
  • Τις αρχικές και τις  τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και επόμενα

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα:

  • Εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα έτη 2014 και επόμενα, εφόσον έχουν εκδοθεί.
  • Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του Ν. 4987/2022) στο τρέχον έτος.

Σημειώνεται δε πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των διορθώσεων της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων και πριν γίνει η οριστική υποβολή της δήλωσης, οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης το πώς έχει διαμορφωθεί η εικόνα στο Ε9.

Η εφαρμογή  myPROPERTY

 Αυτόματη δημιουργία και υποβολή ψηφιακής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) μέσω της εφαρμογής myPROPERTY

Υπενθυμίζεται πως από τις 7 Ιουλίου 2023  στις περιπτώσεις που η δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «myPROPERTY» σύμφωνα με την περ. α της παρ. 1 Α της Α. 1110/2022 Απόφασης του Διοικητή ΑΑΔΕ., δημιουργείται αυτόματα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) Περιουσιολογίου Ακινήτων δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) των συμβαλλομένων με τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας αυτών.

Ενώ από τις 31 Ιανουαρίου 2024 , στις περιπτώσεις που οι δηλώσεις φόρου γονικής παροχής και δωρεάς υποβάλλονται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «myPROPERTY» και αφορούν συμβόλαια με τα οποία μεταβιβάζεται το 100% πλήρους κυριότητας από έναν δωρητή/γονέα σε έναν δωρεοδόχο/τέκνο, σύμφωνα με την Α.1015/2024 Απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ., δημιουργείται αυτόματα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) Περιουσιολογίου Ακινήτων δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) των συμβαλλομένων με τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας αυτών.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.