Quantcast
ΕΦΚΑ: Δεν θεσπίζεται η 13 η σύνταξη- Ποιοι θα αργήσουν να δουν αυξήσεις από το 2023 στις συντάξεις και γιατί - enikonomia.gr
share

ΕΦΚΑ: Δεν θεσπίζεται η 13 η σύνταξη- Ποιοι θα αργήσουν να δουν αυξήσεις από το 2023 στις συντάξεις και γιατί

δημοσιεύτηκε:

Δεν θεσπίζεται η 13 η σύνταξη, ξεκαθάρισε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ. «Δεν χρειάζεται κανένας να θεσπίσει τη 13η σύνταξη», επεσήμανε ο κ.Τσάπαλος και εξήγησε ότι η 13η σύνταξη  έχει ήδη υπολογιστεί στις αυξήσεις που θα δοθούν από 1/1/2023.  Ωστόσο την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι ορισμένες  περιπτώσεις θα λάβουν παραπάνω από το ποσό της 13ης σύνταξης.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν οι αυξήσεις που θα δοθούν από  1/1/2023  θα  ισχύσουν και για τους υφιστάμενους συνταξιούχους,  αλλά και για όσους θα βγουν αργότερα σε σύνταξη.  « Οι αυξήσεις αφορούν τους πάντες.  Αφορούν και τους εν ενεργεία συνταξιούχους αλλά και όσους πρόκειται να βγουν σε σύνταξη από 1/1/2023  και μετά. Απλά την αύξηση δεν θα την δουν οι συνταξιούχοι οι εν ενεργεία από 1/1/23,  θα τη δουν λίγο πιο μετά γιατί  θα πρέπει να υπολογιστεί το σύνολο του πληθωρισμού  αλλά και το που θα καταλήξει το ΑΕΠ το 2022. Να κάνουμε τη διαίρεση και να προκύψει το ποσοστό της αύξησης. Για αυτό χρειαζόμαστε λίγο χρόνο εμείς και η ΕΛΣΤΑΤ η οποία βγάζει τα στοιχεία», απάντησε.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις και το παράδειγμα του ΕΦΚΑ

Επίσης επεσήμανε πως τουλάχιστον 9 στους δέκα  θα δουν αυξήσεις  από 1/1/2023 στις απολαβές τους και μάλιστα ένα πάρα πολύ μικρό νούμερο περίπου 300 χιλ. συνταξιούχοι επειδή  έχουν προσωπική διαφορά  δεν θα δουν κάποιες από τις αυξήσεις. Ωστόσο θα  λάβουν το έκτακτο επίδομα των  250 ευρώ στα τέλη του χρόνου.

«Κάποιοι θα δουν απλές αυξήσεις, κάποιοι διπλές και κάποιοι τριπλές  ή και τετραπλές αυξήσεις στις απολαβές τους»,  σημείωσε και πρόσθεσε ότι  περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχοι θα  πάρουν αύξηση στη σύνταξη τους,  λόγω του “ξεπαγώματος” των τακτικών αυξήσεων. Το  ακριβές ποσοστό της αύξησης δηλαδή εάν  θα είναι 6,5% / 7% /7,6 %  αυτό θα εξαρτηθεί από τη πορεία του  πληθωρισμού και την αύξηση του ΑΕΠ  προς  στα τέλη του έτους .

Υπάρχουν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι  που θα δουν αυξήσεις λόγω της κατάργησης της  ειδικής εισφοράς  αλληλεγγύης  και υπάρχουν περίπου 200 χιλ συνταξιούχοι  που θα δουν αυξήσεις λόγω της τέταρτης ετήσιας αύξησης του νόμου Βρούτση”.

Το παράδειγμα του ΕΦΚΑ

Τέλος παρέθεσε ένα παράδειγμα με τις αυξήσεις που θα γίνουν από τις  επόμενο έτος: Αν υποτεθεί ότι η αύξηση θα είναι 7% και η σύνταξη 750 ευρώ, τότε το μηνιαίο όφελος είναι 53 ευρώ και το ετήσιο όφελος 636 ευρώ (το 85% της 13ης σύνταξης). Αν είναι οι συνταξιούχοι επιλέξιμοι για την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ, τότε το ετήσιο όφελος θα φτάσει τα 886 ευρώ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.