Quantcast
EΦΚΑ: Μέχρι πότε πρέπει οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία - enikonomia.gr
share

EΦΚΑ: Μέχρι πότε πρέπει οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία

δημοσιεύτηκε:

Λίγες ημέρες έχουν ακόμη στη διάθεση τους  εργαζόμενοι συνταξιούχοι για να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στον ΕΦΚΑ. Δηλαδή στην παραπάνω ενέργεια θα πρέπει να προβούν   μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024 οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν την απασχόληση τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αγρότες.

Όπως αναφέρει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και  οι αγρότες που λόγω συνέχισης της ασφάλισής τους μετά την συνταξιοδότηση ή την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, υποχρεούνται στην καταβολή πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν έως τις 31 Μαρτίου 2024.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2024 έχει καταργηθεί το πέναλτι του 30% στις συντάξεις των απασχολούμενων συνταξιούχων και πως αυτό έχει αντικατασταθεί από ένα πόρο υπέρ του ΕΦΚΑ. «Η κατάργηση της παρακράτησης του 30% επί της σύνταξης αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους συνταξιούχους που επιθυμούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας το διαθέσιμο εισόδημά τους, αλλά και τη μελλοντική σύνταξή τους. Παράλληλα, αποτελεί ισχυρό «όπλο» καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, καθώς η απόκρυψη της εργασίας τους και των αντίστοιχων υποχρεώσεών τους επιφέρει στέρηση των συντάξεών τους για ένα έτος » δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.