Quantcast
Εφορία: Οι τέσσερις φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι την Πέμπτη - Τι ισχύει για τις κυρώσεις - enikonomia.gr
share

Εφορία: Οι τέσσερις φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι την Πέμπτη – Τι ισχύει για τις κυρώσεις

δημοσιεύτηκε:

Τέσσερις φορολογικές υποχρεώσεις θα πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα προς την Εφορία από αρκετούς πολίτες. Αναλυτικά μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν:

  • Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων  του φορολογικού έτους 2023: Τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που δεν έχουν πληρώσει εφάπαξ τον φόρο, θα πρέπει να εξοφλήσουν την τελευταία δόση για το φορολογικό έτος 2023. Το κράτος αναμένεται να εισπράξει  410 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του 2023 και 285 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Εκπρόθεσμη πληρωμή φόρων εισοδήματος επιφέρει πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
  • Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του φορολογικού έτους 2023: Όσοι δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ για το φορολογικό έτος 2023 θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι τέλος του μήνα την τελευταία δόση του φόρου. Το κράτος θα εισπράξει  250 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2023. Εκπρόθεσμη πληρωμή ΕΝΦΙΑ επιφέρει πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
  • Τα τέλη κυκλοφορίας 2024 και η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας: Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 μέχρι το τέλος του μήνα αλλιώς θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα: 

-Εάν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ., τότε το πρόστιμο θα είναι ισόποσο των τελών.

-Εάν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ, τότε πρόστιμο θα είναι ίσο με το 50% των τελών.

-Εάν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ, τότε το πρόστιμο θα είναι μηδενικό.

Το κράτος αναμένεται να εισπράξει  1,206 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας 2024 που θα καταβάλλουν οι υπόχρεοι.

  • Η ίδια προθεσμία αφορά και στους ιδιοκτήτες των ΙΧ που θα θέσουν μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ “MyCar” το όχημα τους σε καθεστώς ακινησίας.

Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες που θα καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος τους θα μπορούν να τις πάρουν πίσω από τον Απρίλιο καθώς πριν το Πάσχα θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Συνεπώς όσοι θέσουν το όχημα τους σε ακινησία μέχρι τέλος του μήνα και θελήσουν να το θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία τον Απρίλιο θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα το κρατήσουν έως το τέλος του χρόνου και ότι θα πρέπει να καταβάλλουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έκπτωση 25% στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.