Quantcast
Εφορία: Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε για να αμφισβητήσετε πρόστιμα και φόρους - enikonomia.gr
share

Εφορία: Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε για να αμφισβητήσετε πρόστιμα και φόρους

δημοσιεύτηκε:

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στην Εφορία και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, (ΔΕΔ) για να αμφισβητήσουν φόρους και πρόστιμα που τους έχουν βεβαιωθεί.

Όπως αναφέρει η ισχύουσα νομοθεσία εάν ο φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικήθηκε από κάποια απόφαση επιβολής φόρου ή προστίμου της φορολογικής διοίκησης τότε αρχικά δεν μπορεί να προσφύγει απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια αλλά υποχρεούται να ασκήσει «ενδικοφανή προσφυγή» υποβάλλοντας σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών και καταβάλλοντας το 50% των αμφισβητούμενων ποσών.  Ωστόσο αυτό το 50% μπορεί να το  γλιτώσει κανείς μόνο εάν δώσει επαρκή στοιχεία  που δικαιολογούν αναστολή για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας.

Ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών: Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται και πώς

Ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών μπορεί να κάνει κάποιος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις .Αυτές  είναι οι εξής:

  • Ο υπόχρεος, εφόσον αμφισβητεί πράξεις, ρητές ή σιωπηρές, που εκδίδονται ή συντελούνται από 1/1/2014 και εφεξής σε βάρος του από τη Φορολογική Αρχή και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας οφείλει, πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας.
  • Η ενδικοφανής προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη. Σημειώνεται ότι για την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών δεν απαιτείται παράβολο.

Επίσης επισημαίνεται πως η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται κατά πράξεων των φορολογικών αρχών, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 30 ημερών που αρχίζει από τη συντέλεση της κοινοποίησης της πράξης ή τη συντέλεση της παράλειψης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του Κ.Φ.Δ. ή αντίστοιχα του άρθρου 63 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Ειδικά για τους κατοίκους εξωτερικού η σχετική προθεσμία ορίζεται σε 60 ημέρες. Επισημαίνεται ότι η ως άνω προθεσμία για την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα από την 1η έως την 31η Αυγούστου.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.