Quantcast
Εφορία: Πώς μπορούν να μειωθούν έως και 75% τα πρόστιμα - Ποιες υποθέσεις αφορά - enikonomia.gr
share

Εφορία: Πώς μπορούν να μειωθούν έως και 75% τα πρόστιμα – Ποιες υποθέσεις αφορά

δημοσιεύτηκε:

Έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών για φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Όσοι υποβάλουν αίτηση για την εξώδικη επίλυση διαφορών και ενταχθούν στην ειδικού τύπου περαίωση θα έχουν «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, μείωση έως και 75% στα πρόστιμα αλλά συγχρόνως θα έχουν και τη δυνατότητα να καταβάλουν τη οφειλή τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις.

Για να γίνει αυτό όμως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι εντός 10 ημερών από τον συμβιβασμό να καταβάλουν το 30% του κύριου φόρου που οφείλεται ή το 25% αν πρόκειται για αυτοτελή πρόστιμα.

Η ρύθμιση αφορά σε όσους έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που δεν συζητήθηκαν έως τις 29 Ιουλίου 2022 ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν την εξώδικη επίλυση των διαφορών τους με τη φορολογική διοίκηση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Αρχικά υποβάλουν αίτηση στην ιστοσελίδα www.eefdd.gr και μετά παίρνουν ηλεκτρονικά αριθμό φακέλου.
  • Μετά θα πρέπει να εξηγήσουν  συνοπτικά τους λόγους για τους οποίους υποβάλουν το αίτημα.
  • Ο αιτούντες  θα πρέπει να αποδεχθούν την πρόταση της Επιτροπής, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την κοινοποίησή της.
  • Με την επίλυση της διαφοράς και εφόσον καταβληθεί από τον φορολογούμενο ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται το ποσό της οφειλής  εξοφλείται σε έως 24 δόσεις και παρέχεται έκπτωση στους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα η οποία ανέρχεται σε 75% εάν καταβληθεί σε 1 δόση, σε 65% για 2-4 δόσεις, σε 55% για 5-8 δόσεις, σε 50% για 9-12 δόσεις, σε 45% για 13-16 δόσεις, σε 40% για 17-20 δόσεις και σε 35% για 21-24 δόσεις.
  • Εάν δεν  εξοφληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας από την αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής και δεν χωρήσει νομίμως η εξόφληση του συνόλου αυτού καθώς και εάν δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει η καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ο συμβιβασμός ανατρέπεται αναδρομικά, θεωρείται ότι δεν επήλθε ποτέ και τυχόν καταβληθέντα ποσά θεωρούνται ότι καταβλήθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.