Quantcast
Εισφορά αλληλεγγύης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για την επιβολή της στους συνταξιούχους - Όλα όσα είπε ο Γεωργιάδης - enikonomia.gr
share

Εισφορά αλληλεγγύης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για την επιβολή της στους συνταξιούχους – Όλα όσα είπε ο Γεωργιάδης

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέο νομοσχέδιο για τον τρόπο που θα επιβάλλεται η Εισφορά Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Η Εισφορά Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους θα γίνει κλιμακωτή γιατί σήμερα έχει μια μεγάλη αδικία. Η εισφορά αυτή θα γίνει κλιμακωτή. Η εισφορά αυτή θα είναι λιγότερη για  ένα πρώτο σκαλοπάτι … λίγο περισσότερο για ένα δεύτερο σκαλοπάτι και αυτό θα είναι  στο επόμενο νομοσχέδιο», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Υπενθύμισε δε πως το μέτρο αυτό  υπήρχε προ μνημονίων.  « Η Εισφορά Αλληλεγγύης  υπήρχε για τους συνταξιούχους πριν από το μνημόνιο χωρίς να ονομάζεται έτσι… λεγόταν ΑΚΑΓΕ. Ο ΑΚΑΓΕ είχε θεσπιστεί για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Έπρεπε να φτιαχτεί ένας κουμπαράς. ‘Ολα αυτά ήταν προ μνημονίων»,  τόνισε με έμφαση.

Τι θα γίνει με την 13η και 14η σύνταξη

Επίσης ρωτήθηκε εάν σκέφτεται να επαναφέρει μέσα στην 4ετία την 13η και 14η σύνταξη. «Αξιωματικά, δεν είμαι κατά των δώρων. Υπέρ των δώρων είμαι αξιωματικά.  Το θέμα είναι εάν μπορούμε να την πληρώσουμε με ασφάλεια. Τα δώρα δεν είναι μια εφάπαξ πληρωμή αλλά είναι μια μακροχρόνια δέσμευση που αλλάζει όλο το μεσοπρόθεσμο της οικονομίας … αλλάζει το πώς μας βλέπουν οι ξένοι, πως διαπραγματεύεται το ελληνικό χρέος, ποια είναι τα επιτόκια του δανεισμού», απάντησε.

Εισφορά Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους: Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τον νέο τρόπο επιβολής της 

Δύο σενάρια φαίνεται πως υπάρχουν στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον τρόπο επιβολής της Εισφοράς Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους. Αυτά είναι τα εξής:

Πρώτο σενάριο: Αλλάζει η αρχιτεκτονική της ΕΑΣ

Δηλαδή οι νέοι συντελεστές ΕΑΣ για τα πρώτα 4 κλιμάκια αναμένονται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • Πρώτη κλίμακα: Για συντάξεις από 1.400 ευρώ μέχρι και 1.700 ευρώ ο συντελεστής ΕΑΣ να είναι 3%
  • Δεύτερη κλίμακα: Για συντάξεις από 1.701 ευρώ μέχρι και 2.000 ευρώ ο συντελεστής ΕΑΣ να μειωθεί στο 4% από  6%
  • Τρίτη κλίμακα :Για συντάξεις από  2.000 ευρώ μέχρι και 2.300 ευρώ ο συντελεστής ΕΑΣ  να μειωθεί στο 5% από 7%
  • Τέταρτη κλίμακα: Για συντάξεις από 2.300 ευρώ μέχρι και  2.600 ευρώ ο συντελεστής ΕΑΣ να μειωθεί στο 6% από 9%

Δεύτερο σενάριο: Μειώνονται οι συντελεστές της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και πάνω

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, αναμένονται να μειωθούν οι συντελεστές  της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και πάνω.  Δηλαδή με το υφιστάμενο σύστημα ο συντελεστής θα διπλασιάζεται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα αυξάνεται απότομα από το 3% στο 6%.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.