Quantcast
Ενέργεια, ακρίβεια και Food pass: Πώς θα "μοιραστούν" οι έκτακτες επιδοτήσεις στους πολίτες - enikonomia.gr
share

Ενέργεια, ακρίβεια και Food pass: Πώς θα “μοιραστούν” οι έκτακτες επιδοτήσεις στους πολίτες

δημοσιεύτηκε:

Όλο και πιο πολύ φαίνεται πως είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης η καταβολή του Food pass σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Μάλιστα στην συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν έκτακτες επιδοτήσεις για την ενέργεια και την ακρίβεια, εάν αυτό χρειαστεί “φωτογραφίζοντας” κατά αυτόν και το Food pass. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι πρόσφατες  δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Θεόδωρου Σκυλακάκη.

«Πρώτα μετράμε, βρίσκουμε τον χώρο και στη συνέχεια με τον Πρωθυπουργό συζητάμε ποιες είναι οι προτεραιότητες την κατάλληλη χρονική στιγμή», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Σταϊκούρας  αναφερόμενος στο θέμα των τροφίμων.

«Θα δούμε ποια θα είναι η δυναμική της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον. Δηλαδή οι τιμές των καυσίμων θα είναι σε αυτό το ύψος σε 15 ημέρες ή χαμηλότερα ή υψηλότερα; Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχίζει να πηγαίνει ικανοποιητικά και καλύτερα ή θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις; Το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον; Άρα έχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα, τα οποία θα πρέπει να αξιολογήσουμε στο μέλλον, πώς και εάν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Eάν προκύψουν δημοσιονομικοί πόροι, προτεραιότητα έχουν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στα ευάλωτα νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη», είπε από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης αναφορικά με το θέμα των τροφίμων και πρόσθεσε πως  η βασική κατεύθυνση του υπουργείου είναι να δοθεί βοήθεια απευθείας στα νοικοκυριά.

Πληθωρισμός είναι τα καύσιμα, ο ηλεκτρισμός και τα τρόφιμα. Ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών σε αυτά τα τρία, θα κατευθυνθούν και οι πόροι σημείωσε μεταξύ άλλων και τόνισε πως «εάν η ύφεση μειώσει τις τιμές στα καύσιμα και το φυσικό αέριο, τότε ανοίγουν άλλες δυνατότητες για να πάμε και πιο πέρα».

«Στον βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, προφανώς τα χρήματα θα επιστρέψουν στην οικονομία και την κοινωνία με προτεραιότητα στην κοινωνία αυτή τη φορά», συμπλήρωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Οι πληροφορίες για το “Food Pass”

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί έως τώρα, το “Food Pass” θα είναι ένα voucher για τις αγορές τροφίμων στα σούπερ μάρκετ το οποίο αναμένεται να  δοθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 στους πολίτες με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να το πάρουν αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη.

Προτεραιότητα για το Food Pass θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά και μάλιστα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, θα υπάρξουν και ανάλογες προσαυξήσεις στην επιδότηση.. Παράλληλα επισημαίνεται πως το ποσό του voucher αναμένεται να αγγίζει έως και το ποσό των 100 ευρώ και θα αφορά στα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού». Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για το Food Pass θα ληφθούν στις αρχές του 2023.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης και οι έκτακτες επιδοτήσεις για την ενέργεια

Από τα παραπάνω προκύπτει πως αναμένεται να δοθούν και άλλες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος πέραν αυτών που ανακοινώθηκαν σήμερα. Οι επιδοτήσεις αυτές ενδέχεται να δοθούν από τα έσοδα που θα έχει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από τη φορολόγηση των υπερκερδών εταιρειών ενέργειας, όπως έγινε και το προηγούμενο διάστημα.

Οι κερδισμένοι των επιδοτήσεων

Ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε σήμερα τις κρατικές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας μηνός Δεκεμβρίου.

Οι κερδισμένοι των επιδοτήσεων του ρεύματος είναι οι καταναλωτές του Κοινωνικού Τιμολογίου, οι αγρότες αλλά και ορισμένα οικιακά τιμολόγια. Αυτοί θα λάβουν τα υψηλότερα ποσοστά επιδοτήσεων  από τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών. Δηλαδή οι πρώτοι θα λάβουν επιδότηση 269 ευρώ και απορροφάται το 100% της αύξησης ενώ οι αγρότες και τα οικιακά τιμολόγια για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας και για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες θα λάβουν επiδότηση 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μετά ακολουθούν οι επαγγελματίες που καταναλώνουν έως 35 KVa και έχουν 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωση καθώς σε αυτούς θα δοθεί επιδότηση 183 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αλλά και τα νοικοκυριά που καταναλώνουν σε μηνιαία βάση ρεύμα από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες θα λάβουν επιδότηση 171 ευρώ ανά  μεγαβατώρα. Εάν αυτή η κατηγορία των νοικοκυριών μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά MWh.

Οι χαμένοι των επιδοτήσεων 

Ωστόσο κάτω των 100 ευρώ θα λάβουν επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος αρκετές κατηγορίες καταναλωτών  αλλά και οι καταναλωτές του φυσικού αερίου. Αναλυτικά:

  • Η επιδότηση θα είναι 81 ευρώ ανά μεγαβατώρα για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 κιλοβατώρες. Αυτή η  κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Η επιδότηση διαμορφώνεται στα 34 ευρώ η κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 35 KVa και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες αλλά και για τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια

Για το φυσικό αέριο

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 15 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.