Quantcast
ΕΝΦΙΑ 2023: Πλησιάζει η ώρα για την πληρωμή της πρώτης δόσης - Τα SOS της τελευταίας στιγμής - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ 2023: Πλησιάζει η ώρα για την πληρωμή της πρώτης δόσης – Τα SOS της τελευταίας στιγμής

δημοσιεύτηκε:

Σε 5 ημέρες και συγκεκριμένα την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης από τις 10 μηνιαίες ισόποσες δόσεις του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων στην Εφορία.

Όσοι επιλέξουν να πληρώσουν τον φόρο με δόσεις θα πρέπει να γνωρίζουν πως η τελευταία δόση θα πρέπει να εξοφληθεί στις 29 Φεβρουαρίου 2024.  Επίσης διευκρινίζεται πως εάν οι υπόχρεοι καταβάλουν τον νέο ΕΝΦΙΑ εφάπαξ δεν θα έχουν έκπτωση φόρου.

Πριν όμως πληρώσουν οι υπόχρεοι τον νέο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ελέγξουν το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου ακινήτων για να δουν εάν έχουν λάθη ή παραλείψεις στο Ε9 τους. Εάν όμως συμβεί αυτό, τότε θα πρέπει να υποβάλουν έως τις 30η Ιουνίου τροποποιητική δήλωση Ε9  για να κάνουν τις απαιτούμενες διορθώσεις και σύμφωνα  με αυτήν να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό.

Συνεπώς οι  υπόχρεοι   κατά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα πρέπει να ελέγξουν  διεξοδικά  τους παρακάτω κωδικούς του Ε9 για τον προσδιορισμό του ύψους του ΕΝΦΙΑ:

1.Τον όροφο:

Εάν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρωθεί ο όροφος ακινήτου ως δώμα, τότε θα λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Και αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί.

2.Την επιφάνεια:

Εάν αναγραφούν οι βοηθητικοί χώροι ως κύριοι, τότε θα χαθεί η έκπτωση του 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.

3.Παλαιότητα:

Εάν γίνουν λάθη στο έτος κατασκευής για παλαιό κτίσμα, τότε έρχονται και επιπλέον χρεώσεις. Και αυτό συμβαίνει επειδή υπολογίζεται μειωτικός συντελεστής παλαιότητας 0,8  για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930, πράγμα που σημαίνει έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ.

Ενώ η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ είναι 40% για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών.

4.Εμπράγματα δικαιώματα:

Φορολογούμενοι που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων θα χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ αν στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα.

5.Ποσοστά συνιδιοκτησίας:

Στο  100% υπολογίζεται το ποσοστό  συνιδιοκτησίας  εάν αυτό  δεν έχει αναγραφεί  ή έχει αναγραφεί λανθασμένο. Αυτό σημαίνει πως ο φορολογούμενος  χρεώνεται  ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

5.Κενά ημιτελή κτίσματα:

Μειώνεται κατά 60% ο  ΕΝΦΙΑ για κτίσματα κενά ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα η ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα.

6.Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων:

Αν μέσα σε αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα που χρησιμοποιείται ως κατοικία ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται ενώ ισχύει αυτό σε περίπτωση που το κτίσμα είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη.

ΕΝΦΙΑ: Τι πρέπει να κάνετε εάν δυσκολεύεστε να τον πληρώσετε

Εάν όμως οι ιδιοκτήτες ακινήτων  δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ  είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις, τότε μπορούν να  εντάξουν την οφειλή είτε

1. στην  πάγια ρύθμιση που προβλέπει:

α) Έως 12 μηνιαίες δόσεις που επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 4,34%

β) 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις  που επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5,84%.

2.Είτε σε  12 ίσες άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

Η βασική προϋπόθεση για την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων

Βασική προϋπόθεση για να εντάξουν την οφειλή του ΕΝΦΙΑ  οι υπόχρεοι στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων είναι αυτή να μην υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 300 ευρώ, καθώς η ελάχιστη μηνιαία δόση για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων που εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση είναι το ποσό των 30 ευρώ.

Επίσης επισημαίνεται πως για να εντάξουν οι υπόχρεοι την  οφειλή  του ΕΝΦΙΑ στην πάγια ρύθμιση, θα πρέπει να ακολουθήσουν τη παρακάτω διαδικασία:

  • Θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο www.aade.gr και από το myAADE  να επιλέξουν «Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές».
  • Μετά  επιλέγουν το πεδίο «Ρυθμίσεις Οφειλών».
  • Με τους κωδικούς Taxisnet  θα πρέπει να μπουν στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και από το κεντρικό μενού της εφαρμογής θα πρέπει να επιλέξουν  «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ7 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4646/2019».
  • Επιλέγουν  την ένδειξη «Υποβολή νέας» αίτησης και τη «Ρύθμιση έως 24 δόσεις».
  • Εν συνεχεία θα εμφανιστούν οι οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις και θα πρέπει να αναγραφούν τα καθαρά μηνιαία έσοδά τους και τα μηνιαία έξοδά τους .
  • Θα πρέπει να επιλέξουν την ένδειξη «επόμενη σελίδα» και  μετά βγαίνει η φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης με προσυμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία της ταυτότητάς του,  στην οποία θα πρέπει αναφερθούν  τα στοιχεία της πραγματικής εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης.
  • Ακόμη  θα πρέπει να δηλώσουν τον IBAΝ του τραπεζικού του λογαριασμού.

Υποβάλουν την αίτηση και εμφανίζονται τα βασικά στοιχεία της ρύθμισης, δηλαδή:

  • το ύψος του χρέους που ρυθμίζεται,
  • το ύψος των τόκων που επιβαρύνουν το χρέος,
  • ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων,
  • η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης
  • το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης,
  • το συνολικό πληρωτέο ποσό και η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.),

Για να επικυρωθεί η ρύθμιση ο φορολογούμενος  θα πρέπει να  καταβάλει το ποσό της πρώτης δόσης  μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.