Quantcast
ΕΝΦΙΑ -E9: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις - Τα SOS για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ -E9: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις – Τα SOS για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

δημοσιεύτηκε:

Μετά τις 6 μ.μ. αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myAADE) για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 –ΕΝΦΙΑ για το έτος 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση για τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

  • Αρχικά θα πρέπει να επιλέξουν το έτος που θέλουν να υποβάλουν Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέγουν δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  • Μπορούν να εισάγουν /μεταβάλουν/διαγράψουν ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  • Εάν εισάγουν ακίνητο, θα πρέπει να συμπληρώσουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης να κάνουν γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  • Εάν μεταβάλουν ακίνητο, θα πρέπει να τροποποιήσουν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  • Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  • Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξουν , θα πρέπει να συμπληρώσουν τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  • Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

Ακίνητα: Σε ποια μπορούν να γίνουν διορθώσεις

ακίνητα

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να κάνουν διορθώσεις στις δηλώσεις του Ε9 για οικήματα τα οποία απέκτησαν το 2021  ή για σπίτια που είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα έτη στο Ε9  αλλά τώρα εντόπισαν τα λάθη που έφεραν έξτρα επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

 Το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και οι αλλαγές στον οφειλόμενο φόρο

φόρος

Μόλις η διαδικασία της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 ολοκληρωθεί, μετά εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ εφόσον από τις αλλαγές προκύψει αύξηση του  οφειλόμενου φόρου ή μείωση φόρου έως και 300 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύψει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα λάβει ένα μήνυμα μέσω taxisnet  το οποίο θα λέει ότι θα πρέπει να προσκομίσει μια σειρά από  δικαιολογητικά προς την Εφορία προκειμένου  να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιπτώσεις πενταπλασιάζεται ο φόρος

φόρος

Πενταπλασιάζεται ο ΕΝΦΙΑ για μια συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων εάν είχε λάθη ή παραλείψεις στο Ε9. Όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ, εάν μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, τότε ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

Για να διαγραφεί η άδικη επιπλέον χρέωση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική -διορθωτική δήλωση Ε9 στην οποία θα πρέπει να δηλώσει εν νέου το αγροτεμάχιο και να συμπληρώσει ορθά την κατηγορία του κτίσματος που βρίσκεται εντός του αγροτεμαχίου συμπληρώνοντας κατά περίπτωση είτε τη στήλη 17α είτε τη στήλη 17β είτε τη στήλη 17 γ.

 Αγροτεμάχια: Πότε ο ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται 

Ωστόσο δεν πενταπλασιάζεται ο φόρος, εάν το κτίσμα δεν είναι κατοικία αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη.

 

Πηγή enikonomia.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.