Quantcast
Επαγγελματίες: Ποιοι θα εξαιρεθούν του «τεκμηρίου ελάχιστης αμοιβής» - Για ποια εισοδήματα θα ισχύσει το νέο σύστημα - enikonomia.gr
share

Επαγγελματίες: Ποιοι θα εξαιρεθούν του «τεκμηρίου ελάχιστης αμοιβής» – Για ποια εισοδήματα θα ισχύσει το νέο σύστημα

δημοσιεύτηκε:

«Μπλοκάκια», αγρότες, μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση, είναι μεταξύ των επαγγελματιών που θα εξαιρεθούν του νέου τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης: Αλλαγές δεν αποκλείονται κατά την διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης -με «φόντο» και τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων- αλλά αυτές αναμένεται να είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν το νέο σύστημα να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα που θα εισπραχθούν του χρόνου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επιμένει πως η νέα μέθοδος φορολόγησης με τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής θα αφορά τα φετινά εισοδήματα, εκείνα δηλαδή που θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες υπολογίζεται πως θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τον Μάρτιο του 2024.

Για ποιους θα ισχύσει το νέο σύστημα και ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, το νέο σύστημα φορολόγησης θα ισχύσει μόνο για τους φορολογούμενους με ατομικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα για τους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητές τους.

Έτσι, όλες οι άλλες μορφές επιχειρήσεων, όπως οι Ομόρρυθμες (ΟΕ), οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες (ΕΕ), οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) θα εξακολουθούν να φορολογούνται μόνο με τη μέθοδο του λογιστικού προσδιορισμού, δηλαδή με αφαίρεση των εξόδων τους από τα ακαθάριστά έσοδά τους.

Το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπεις εξαιρέσεις και σε επίπεδο ατομικών επιχειρήσεων. Έτσι:

  • Θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα οι εργαζόμενοι μεμπλοκάκια και οι αγρότες.
  • Θα εξαιρεθούν οι μισθωτοί, που έχουν παράλληλα και μπλοκ παροχής υπηρεσιών.
  • Θα εξαιρεθούν μερικώς οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και γενικά θεομηνίες. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα τους θα υπολογιστεί αναλογικά για τους μήνες της κανονικής τους λειτουργίας.
  • Θα εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις που ασκούνται από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και ελεύθερους επαγγελματίες ηλικίας άνω των 65 ετών, εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασκούν την επιχείρηση ή το επάγγελμα για μία δεκαετία.
  • Θα εξαιρεθούν οι αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους, είτε σε στεγασμένα καταστήματα είτε σε υπαίθριες λαϊκές αγορές είτε ως πλανόδιοι.
  • Και φυσικά θα εξαιρεθούν οι νέες επιχειρήσεις έως ότου συμπληρώσουν 3 χρόνια λειτουργίας.

Νέα ηλεκτρονικά «εργαλεία» για τον έλεγχο των επιχειρήσεων

Το «μίνι» – φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μια σειρά παρεμβάσεων που ενισχύουν τα ηλεκτρονικά «εργαλεία» του Κράτους για τον έλεγχο των συναλλαγών των επαγγελματιών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:   

  • Υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData. Εντός του 2024 θα γίνει υποχρεωτική η ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο  MyData. Τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα. Επίσης, οι δαπάνες μιας επιχείρησης που δεν έχουν διαβιβαστεί δεν θα εκπίπτουν.
  • Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024: Μέσα στο επόμενο έτος θα γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση (ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία η 31η Δεκεμβρίου 2024, προκειμένου οι επιχειρήσεις να επιλέξουν την αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικής τιμολόγησης). Μέχρι να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση επεκτείνονται τα κίνητρα για όσους την εφαρμόζουν νωρίτερα. Τα κίνητρα ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι τα εξής: Ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγια τους τα οποία διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
  • Ψηφιακό πελατολόγιο: Υποχρέωση τήρησης ψηφιακού πελατολογίου από επιλεγμένες κατηγορίες επιχειρήσεων με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.
  • Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές συναλλαγές για προϊόντα με φόρο κατανάλωσης: Όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρο κατανάλωσης και τέλος ταξινόμησης, γίνονται υποχρεωτικά και ανεξαρτήτως ποσού, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Η ρύθμιση περιλαμβάνει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές εμπόριο (εισαγωγές – εξαγωγές) με χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες. Δεν αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ ιδιωτών.

Υποχρέωση κατοχής του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών

Οι υπόλοιπες τέσσερις παρεμβάσεις σε ψηφιακό επίπεδο που προχωρούν κανονικά και δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο γιατί δεν χρειάζονται νομοθετική παρέμβαση, είναι:

  • Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024
  • Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν
  • Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.
  • Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 (έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.