Quantcast
"Επιχείρηση θερμοστάτης" για τα κλιματιστικά - Πληροφορίες για ανακοινώσεις εντός της ημέρας - enikonomia.gr
share

“Επιχείρηση θερμοστάτης” για τα κλιματιστικά – Πληροφορίες για ανακοινώσεις εντός της ημέρας

δημοσιεύτηκε:

Προ των πυλών ο “κόφτης ” στα κλιματιστικά καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στις 10 π.μ. αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη για το συγκεκριμένο μέτρο.

Πρόκειται για το νέο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας το οποίο σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στο δημόσιο και σε δεύτερη φάση και στα νοικοκυριά και στις  ιδιωτικές επιχειρήσεις και το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Δημόσιο

Αρχικά θα μπει “κόφτης “ στα κλιματιστικά  των δημοσίων κτιρίων (δήμοι, υπουργεία κλπ).  Το κλιματιστικό το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να έχει θερμοκρασία κάτω από  26-27 βαθμούς Κελσίου και το χειμώνα να μην είναι κάτω από 19 βαθμούς Κελσίου. Θα γίνεται έλεγχος στα δημόσια κτίρια εάν εφαρμόζεται το μέτρο δηλαδή θα συγκρίνονται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού  ρεύματος του 2021 με αυτούς του 2022. Για παράδειγμα  μπορεί να ελέγχεται το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου  2021  με το αντίστοιχο δίμηνο του 2022. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι εάν στο δημόσιο τομέα διαπιστωθεί ότι γίνεται χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος το διάστημα που θα γίνεται η σύγκριση του 2022  με το αντίστοιχο διάστημα του 2021  θα  δίνονται αυξημένα κονδύλια από τον  κρατικό προϋπολογισμό,  δηλαδή θα λαμβάνουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Ωστόσο  εάν  έχουν αυξημένη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με πέρυσι, τότε θα δίνεται μειωμένη χρηματοδότηση.

  • Νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις

Μεταγενέστερα το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.  Όσα νοικοκυριά  ακολουθήσουν την τακτική αυτή, δηλαδή  έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος  θα  λαμβάνουν αυξημένη επιδότηση ρεύματος( μπόνους).  Αυτό σχεδιάζεται να γίνει μέσω ενός αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης της κατανάλωσης με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο και αυξημένης επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο μοντέλο εφαρμόζεται και στην Ιταλία και την Ισπανία.

κλιματιστικά

Τι άλλο θα περιλαμβάνουν οι σημερινές ανακοινώσεις

Επίσης σήμερα  αναμένονται να γίνουν ανακοινώσεις και:

  • Για το πρόγραμμα ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή . Στο πλαίσιο του προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αντικαθιστούν την παλαιά ενεργοβόρα συσκευή τους  με μια νέα και λιγότερο ενεργοβόρα  με επιδότηση. Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 15 Ιουνίου.
  • Για το Εξοικονομώ των κατοικιών. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να “τρέξει” το Φθινόπωρο.
  • Για το νέο Eξοικονομώ για τις επιχειρήσεις. Το  πρόγραμμα αυτό θα προβλέπει την εγκατάσταση  των φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτιρίων τους.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.