Quantcast
Επίδομα ανεργίας: Ποιες αλλαγές εξετάζει η ΔΥΠΑ, σύμφωνα με τον Πρωτοψάλτη - enikonomia.gr
share

Επίδομα ανεργίας: Ποιες αλλαγές εξετάζει η ΔΥΠΑ, σύμφωνα με τον Πρωτοψάλτη

δημοσιεύτηκε:

Για τις αλλαγές που θα γίνουν στο επίδομα ανεργίας που χορηγεί η ΔΥΠΑ μίλησε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Υπηρεσίας, Σπύρος Πρωτοψάλτης σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Κάνουμε μια μελέτη για το επίδομα ανεργίας  με τον ΟΟΣΑ και τα μοντέλα που έχουμε», σημείωσε και είπε «δεν κοιτάμε να μειώσουμε το επίδομα ανεργίας. Αυτό το έχουμε πει από την αρχή. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι αυτός ο οποίος έχει συνεισφέρει στο σύστημα με ένσημα πολλά χρόνια, δεν πρέπει να πάρει κάτι παραπάνω από αυτόν που δούλευε 1,5 χρόνο;

Και το δεύτερο είναι το επίδομα να είναι εμπροσθοβαρές: Δηλαδή μήπως θα ήταν καλύτερο το επίδομα ανεργίας να ήταν μεγαλύτερο το πρώτο τρίμηνο και μετά να μειώνεται; Λέμε ότι θέλουμε ανά τρίμηνο πιο υψηλό  και μετά να είναι λιγότερο υψηλό:

  • Πρώτον για να τους βοηθήσουμε ώστε τους πρώτους μήνες  η μείωση του εισοδήματος να μην είναι τόσο μεγάλη όση είναι τώρα.
  • Και κατά δεύτερον να υπάρχει ένα κίνητρο γρήγορης επανένταξης στην αγορά εργασίας. Ότι ανακοινώσεις γίνουν για αυτό, θα γίνουν από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου όταν έρθει τώρα.

Είναι πράγματα που τα συζητάμε στο υπουργείο Εργασίας .Αυτά θέλουν προσοχή. Δεν κάνεις πράγματα βιαστικά με κάτι τόσο σημαντικό όπως το επίδομα ανεργίας, αλλά πρέπει να είναι σχεδιασμένο και μελετημένο σωστά», είπε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Επίδομα ανεργίας: Ποιες άλλες αλλαγές εξετάζονται

Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένες αλλαγές που αναμένεται να γίνουν  το επόμενο διάστημα στο επίδομα ανεργίας είναι:

  • Να συγχωνευτεί με το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας
  • Να ληφθεί ένα επιπλέον ποσό, το οποίο θα δίνεται αναλογικά με βάση τον χρόνο συνεχόμενης εργασίας και το ύψος των εισφορών που καταβλήθηκαν, και κατά συνέπεια και το ύψος των μισθών του δικαιούχου κατά την περίοδο της εργασίας του.

Ουσιαστικά το επίδομα ανεργίας θα το παίρνουν όλοι ανεξαρτήτως από τα έτη προϋπηρεσίας και θα είναι στο 55% του εκάστοτε κατώτατου μισθού, όπως είναι και σήμερα.

Εάν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί από την 1η Απριλίου στα 830 ευρώ από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα, τότε το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 456,5 ευρώ για το διάστημα 12 μηνών. Θα δίνεται όμως εμπροσθοβαρώς, χωρίς σωρευτικά το ποσό να διαφοροποιείται.

Αυτό σημαίνει πως ένας άνεργος θα λάβει για 12 μήνες ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και μισθού ένα  επίδομα της τάξης των 5.478 ευρώ, το οποίο όμως κατά τους πρώτους, δύσκολους μήνες της ανεργίας θα είναι μεγαλύτερο, και θα βαίνει μειούμενο προκειμένου να υπάρχει μια επιπλέον πίεση προς τον άνεργο να αναζητήσει εργασία.

Εφόσον ο άνεργος ήταν εργαζόμενος για συνεχόμενα χρόνια, 4 ή 6 βάσει του πιθανότερου σεναρίου, τότε γίνεται αυτόματα δικαιούχος και ενός επιπλέον ποσού, το οποίο βέβαια θα εξαρτάται και αυτό από τα έτη προϋπηρεσίας. Θα κλιμακώνεται δηλαδή ώστε να λαμβάνει υψηλότερο -ανταποδοτικότερο- ποσό όποιος έχει περισσότερα έτη στην αγορά εργασίας, αλλά και σύμφωνα με τις εισφορές που έχει καταβάλει.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.