Quantcast
Επίδομα προσωπικής διαφοράς για συνταξιούχους: Νέες πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας - enikonomia.gr
share

Επίδομα προσωπικής διαφοράς για συνταξιούχους: Νέες πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας

δημοσιεύτηκε:

Νέες πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, «μιλάμε με το υπουργείο Οικονομικών και προσπαθούμε να εντοπίσουμε ποιος θα είναι ο λεγόμενος δημοσιονομικός χώρος για το ποσό του επιδόματος προσωπικής διαφοράς. Τι περιθώρια δηλαδή μας δίνει η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σαφέστεροι θα είμαστε στο τέλος Φεβρουαρίου».

Η ΑΑΔΕ είναι σε επαφή με τον ΕΦΚΑ προκειμένου να λειτουργήσουν γρήγορα τα συστήματα για το επίδομα προσωπικής διαφοράς, τόνισε και πρόσθεσε πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αρχές Μαρτίου. Παράλληλα ανέφερε πως το ποσό του επιδόματος θα δοθεί εφάπαξ το οποίο δεν αναμένεται να καταβληθεί σε όλους τους συνταξιούχους και πως αυτό θα είναι ανάλογο με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού χωρίς ωστόσο να το προσδιορίζει.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα δοθεί κλιμακωτά αυτή η ενίσχυση. «Θέλω να είμαι επιφυλακτικός. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί…αυτό  εξαρτάται και από το δημοσιονομικό χώρο.  Υπογραμμίζω ότι η προτεραιότητα μας είναι οι συνταξιούχοι που δεν πήραν καθόλου χρήματα»

Πόσοι δεν έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους

«Οι συνταξιούχοι που δεν πήραν τίποτα στα χέρια τους είναι περίπου 140 χιλιάδες. Δηλαδή είναι περίπου το 5% των συνταξιούχων. Από εκεί και πέρα είναι και κάποιοι που πήραν αυξήσεις αλλά μικρές και υπάρχει επίσης μια φροντίδα να δούμε πώς μπορούμε να τους καλύψουμε και σε ποια έκταση. Δεν υπάρχει κανένας που να είναι στη θέση μου που να μην θέλει να δώσει λεφτά. Το ζήτημα είναι τι έχεις στη διάθεση σου», είπε.

«Είχαμε περίπου 900 χιλιάδες συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις από το 7, 75%. Ωστόσο η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων μπορεί να μην ωφελήθηκε από την αύξηση του  7, 75%, αλλά ροκάνησε την προσωπική του διαφορά. Έμειναν περίπου 140 χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν είδαν κάποιο όφελος » τόνισε.

Πώς θα δοθεί το επίδομα

«Ιδέες έχουμε για το πώς θα δοθεί το επίδομα αλλά συγκεκριμένοι θα γίνουμε περίπου σε έναν μήνα. Ο στόχος μας είναι να δώσουμε από τα χρήματα που υπάρχουν με ένα πνεύμα δικαιοσύνης, να καλύψουμε ανθρώπους που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν πήραν αυξήσεις δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνους που δεν πήραν καθόλου αύξηση. Από αυτούς ξεκινάμε μετά ανάλογα με το περιθώριο που έχουμε θα δούμε πώς θα κινηθούμε » είπε μεταξύ άλλων .

 

Επίδομα προσωπικής διαφοράς:  Πώς εξετάζεται να δοθεί

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα” το ύψος του επιδόματος είτε θα είναι ενιαίο για όλους είτε θα προκύπτει βάσει της κλιμακωτής αύξησης ανάλογα με το ύψος της σύνταξης .Το πιθανότερο είναι να διαμορφωθεί σε τέσσερα διαφορετικά κλιμάκια όπου όσοι έχουν χαμηλότερες συντάξεις θα λάβουν υψηλότερο αναλογικά επίδομα και όσοι έχουν  υψηλότερες  συντάξεις θα εισπράξουν μειωμένο.

Όσον αφορά το ύψος του επιδόματος ένα πρώτο σενάριο που εξετάζεται σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι το χαμηλό επίδομα να ανέρχεται στα 50 -100 ευρώ και το υψηλότερο έως 400 ευρώ ή ίσως και λίγο παρακάτω.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.