Quantcast
Επιδότηση δανείου: Ποιοι και πώς θα την λάβουν - Βήμα βήμα η διαδικασία για τις αιτήσεις - enikonomia.gr
share

Επιδότηση δανείου: Ποιοι και πώς θα την λάβουν – Βήμα βήμα η διαδικασία για τις αιτήσεις

δημοσιεύτηκε:

Άνοιξε η πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους για την υποβολή αιτήσεων των ευάλωτων δανειοληπτών αναφορικά με τη χορήγηση της επιδότησης επιτοκίου τους.

Σημειώνεται ότι η επιδότηση αυτή αφορά τους δανειολήπτες όλων των τραπεζών και πως οι αιτήσεις γίνονται στο  www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete προκειμένου να τύχουν της σχετικής στήριξης με πρώτο βήμα την έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου.

Πρόκειται για την επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30/6/2022) που θα δίνεται για το διάστημα 12 μηνών,. Δηλαδή οι δικαιούχοι δανειολήπτες θα επιδοτούνται με το 50% της διαφοράς κάθε τρέχουσας δόσης ενώ τα αναλογούντα ποσά εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Απρίλιο

Το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα καλυφθεί, στο πλαίσιο των διακριτών δράσεων εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με ισόποσες εισφορές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Στην χρήση της πλατφόρμας, εκτός από τους δανειολήπτες των 4 συστημικών τραπεζών, επιβεβαιώνεται ότι μπορούν να προσφύγουν οι δανειολήπτες όλων τραπεζών

Πώς θα υποβάλετε αίτηση – Βήμα βήμα η διαδικασία

Οι πολίτες θα πρέπει να εκδώσουν τη «βεβαίωση ευάλωτου δανειολήπτη» μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete.Σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να είναι είτε οι ίδιοι είτε ο  εξουσιοδοτημένος σύμβουλος τους και  να λάβουν βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, αρκεί να είναι φυσικό πρόσωπο και να έχουν είτε:

  • κηρυχθεί σε πτώχευση
  • κατασχεθεί η κύρια κατοικία τους
  • καταρτίσει σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών τους
  • να είναι δικαιούχοι της επιδότησης επιτοκίου

Οι χρήστες θα χρειαστούν τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και θα κληθούν να επιλέξουν μια από τις ακόλουθες ιδιότητες (αιτών, σύζυγος, εξαρτώμενο μέλος, σύμβουλος) που ισχύουν για το πρόσωπό τους.

 Οι δανειολήπτες θα πρέπει να ενημερωθούν από τους παρακάτω συνδέσμους 

Τα SOS που πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες για την επιδότηση

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για την επιδότηση τα εξής:

 Το δάνειο θα πρέπει να είναι ενήμερο 

Το δάνειο θα πρέπει να παραμείνει ενήμερο καθ’ όλη τη διάρκεια της 12μηνης επιδότησης. Υπενθυμίζεται πως ενήμερο δάνειο θεωρείται εκείνο που δεν έχει καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών κατά την υποβολή της αίτησης.  Ωστόσο η επιδότηση θα διακοπεί  εάν οι καθυστερήσεις «ξεφύγουν»  τις 30 ημέρες  Επιπλέον επισημαίνεται πως το ποσό που έχει ήδη καταβληθεί δεν θα ανακτηθεί, ούτε θα αναζητηθεί.

Ευάλωτος δανειολήπτης

Σύμφωνα με το γράμμα το νόμου (4472/2017), ένας δανειολήπτης για να χαρακτηριστεί ευάλωτος θα πρέπει να πληροί τα παρακάτω κριτήρια:

  • Να έχει ετήσιο εισόδημα μέχρι και 7.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας  με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ.
  • Να είναι η μέγιστη αξία της κύριας κατοικίας 180.000 ευρώ.
  • Το ποσό των συνολικών καταθέσεων θα πρέπει να είναι έως 7.000 ευρώ. Αυτό προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας, με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό των 21.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.