Quantcast
Επιδότηση έως 905 ευρώ για ηλιακό θερμοσίφωνα: Αυτή είναι η επικρατέστερη ημερομηνία για να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - enikonomia.gr
share

Επιδότηση έως 905 ευρώ για ηλιακό θερμοσίφωνα: Αυτή είναι η επικρατέστερη ημερομηνία για να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

δημοσιεύτηκε:

Εξελίξεις για την επιδότηση του προγράμματος που αφορά την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες σε σχεδόν 120.000 νοικοκυριά.

Πρόκειται για το πρόγραμμα « Ανακυκλώνω -Αλλάζω Θερμοσίφωνα » που θα φιλοξενηθεί στην πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr και για το οποίο η υποβολή  αιτήσεων  αναμένεται να αρχίσει την Τρίτη 2 Μαΐου.

Τα SOS του προγράμματος

1. Τι πρέπει να κάνετε μόλις ανοίξει η πλατφόρμα

Μόλις τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να κάνουν τα εξής: 

  • Να ενημερωθούν από τον Οδηγό του Προγράμματος για τη χορήγηση του voucher και τους κανόνες.
  • Να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης  στην πλατφόρμα του προγράμματος.
  • Εάν εγκριθεί η αίτηση του πολίτη για το πρόγραμμα, τότε ο δικαιούχος θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση των επιταγών του μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος.

Σημείωση: Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα ενημερωθούν μέσω sms για τα voucher. To πρώτο voucher θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, ενώ το δεύτερο μπορεί να επιδοτήσει τη δαπάνη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με το νέο ηλιακό.

2.Η επιδότηση 

Η επιδότηση αγγίζει έως και το 60% της δαπάνης αγοράς κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα. Δηλαδή από 510,48 ευρώ μέχρι και 904,84 ευρώ  θα είναι η τελική αξία της κάθε επιταγής και αυτή  θα εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού). Επίσης επισημαίνεται πως η  βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιδότησης της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

⦁ Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους. Αυτό θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.
⦁ Πριν την αντικατάστασή τους,  αυτοί θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία που δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
⦁ Να είναι ηλεκτρικοί και να έχουν χωρητικότητα ≥ 40 λίτρων.

3.Η χρήση των vouchers

Η χρήση των vouchers για το ηλιακό θερμοσίφωνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξής: 

  • Αρχικά οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιλέξουν ένα έμπορο λιανικής που συμμετέχει στο Πρόγραμμα από τον οποίο θα αγοράσουν το νέο ηλιακό θερμοσίφωνα.
  • Μετά οι δικαιούχοι  θα πρέπει να παραγγείλουν και να παραδώσουν την επιταγή που αφορά στο προϊόν για να καλύψουν μέρος της δαπάνης αγοράς (η επιταγή θα δεσμευθεί από το συγκεκριμένο έμπορο). Εφόσον ο ίδιος έμπορος αναλάβει και τις εργασίες αντικατάστασης με δικά του συνεργεία,  ο δικαιούχος του τα παραδίδει και η δεύτερη επιταγή θα καλύψει μέρος της δαπάνης των συμπληρωματικών υπηρεσιών.
  • Με την παραλαβή του προϊόντος, οι υπόχρεοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην απεγκατάσταση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα και στην τοποθέτηση του νέου ηλιακού. Εφόσον για τις εργασίες αυτές επιλέξουν ανεξάρτητο επαγγελματία υδραυλικών εγκαταστάσεων που επίσης συμμετέχει στο Πρόγραμμα (εφόσον δηλαδή οι εργασίες δεν έχουν αναληφθεί από τον έμπορο),  τότε οι δικαιούχοι μπορούν να παραδώσουνσε αυτόν τη δεύτερη επιταγή που θα καλύψει μέρος της δαπάνης των συμπληρωματικών υπηρεσιών.
  • Για να ισχύσει η επιδότηση της αγοράς του προϊόντος αλλά και των συμπληρωματικών εργασιών, θα πρέπει οι δικαιούχοι  να παραδώσουν τον παλιό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής από όπου θα αγοράσουν τον νέο ηλιακό.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.