Quantcast
Έρχεται νέο επίδομα για ανέργους: Όσα εξετάζονται για τους δικαιούχους και τα ποσά - enikonomia.gr
share

Έρχεται νέο επίδομα για ανέργους: Όσα εξετάζονται για τους δικαιούχους και τα ποσά

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται η επέκταση του επιδόματος ακρίβειας των 250 ευρώ σε περισσότερες κατηγορίες ανέργων, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας θα δοθεί το επίδομα στους μακροχρονίως ανέργους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα” οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας “μετρούν” το κόστος επέκτασης του μέτρου καθώς τυχόν επέκταση του θα αυξήσει τον αριθμό των δικαιούχων ανάλογα με τις προϋποθέσεις είσπραξης του. Πάντως εφόσον τελικώς επεκταθεί το μέτρο θα συμπεριλάβει μόνο ανέργους που δεν δικαιούνται τακτική επιδότηση ανεργίας. Ήδη έχει αποφασιστεί να δοθεί επίδομα ακρίβειας σε μακροχρονίως ανέργους δηλαδή σε όσους παραμένουν άνεργοι από 12 έως 24 συνεχείς μήνες. Αφορά περίπου 100.000 μακροχρονίως ανέργους.

Η ημερομηνία κλειδί για να καταστεί κανείς μακροχρονίως άνεργος

Η ημερομηνία κλειδί για να καταστεί κανείς μακροχρονίως άνεργος είναι η 30 Νοεμβρίου  δηλαδή θα πρέπει έως τότε να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 12 μήνες στα μητρώα της ΔΥΠΑ-ΟΑΕΔ. Να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού και να μη λαμβάνουν  επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Επίσης θα πρέπει να πληρούν και τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να μην είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Να έχουν ετήσιο  ατομικό φορολογητέο εισόδημα  έως 9.600 ευρώ
  • Να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα  έως 16.800 ευρώ

Τι ισχύει μέχρι σήμερα

Μέχρι  στιγμής δεν προβλέπεται να καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε ανέργους που:

  • δεν έχουν πάνω από 12 μήνες ανεργία.
  • Σε όσους έχουν κάνει κάποιο μεροκάματο κατά τη διάρκεια  της ανεργίας τους.
  • Σε όσους ανέργους παίρνουν επίδομα ανεργίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι λαμβάνουν το επίδομα των μακροχρόνια  ανέργων δεν δικαιούνται επιταγή ακρίβειας. Άρα ως μακροχρόνια άνεργοι της ΔΥΠΑ- ΟΑΕΔ  και εν τέλει δικαιούχοι  της έκτακτης ενίσχυσης θεωρούνται όσοι έχουν συμπληρώσει 12μηνο χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως, παραμένουν  εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.