Quantcast
Έρχεται ο «Μεγάλος αδελφός» της εφορίας για τους φορολογούμενους - Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο - enikonomia.gr
share

Έρχεται ο «Μεγάλος αδελφός» της εφορίας για τους φορολογούμενους – Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο

δημοσιεύτηκε:

Εντός του 2023 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο «μεγάλος  αδελφός » της Εφορίας, δηλαδή το e-Περιουσιολόγιο για τους φορολογούμενους.

Πρόκειται για έναν ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος θα συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα της  ΑΑΔΕ αλλά και με φορείς του Δημοσίου και θα βλέπει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων (φυσικών και νομικών προσώπων) και θα παρακολουθεί εάν έχει γίνει κάποια αλλαγή στα στοιχεία αυτά.

Επίσης θα διασταυρώνει τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων που έχει στην κατοχή του με αυτά που έχουν άλλες φοροελεγκτικές υπηρεσίες και φορείς προκειμένου να εντοπίσει  εάν αυτά έχουν δηλωθεί αλλά και για να περιοριστεί το φαινόμενο της  φοροδιαφυγής.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός προγραμματισμός της ΑΑΔΕ  ήταν να τεθεί σε εφαρμογή το e-περιουσιολόγιο έως το τέλος του 2021, όπως αυτό είχε αποτυπωθεί στο επιχειρησιακό της σχέδιο της Αρχής.

Πώς θα λειτουργεί το e-Περιουσιολόγιο

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν στο  e-περιουσιολόγιο μεταξύ άλλων  ακίνητα, θυρίδες, κρυπτονομίσματα , αυτοκίνητα, σκάφη, μετοχές  κλπ . Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την ενεργοποίηση του e-Περιουσιολογίου, περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

α) Ανάρτηση σε ειδική φόρμα στο σύστημα ΤΑΧΙSnet όλων των υφιστάμενων στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών στοιχείων για τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.

β) Ηλεκτρονική αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους φορολογούμενους για την επικαιροποίηση των στοιχείων και τη συμπλήρωσή τους και με άλλα πρόσθετα δεδομένα που δεν είναι καταγεγραμμένα στο ΤΑΧΙSnet. Στα πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία που θα καλούνταν να δηλώσουν οι φορολογούμενοι σε ειδική φόρμα στο σύστημα TAXISnet θα περιλαμβάνονταν αναλυτικές πληροφορίες για:

  • όλα τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία, τις αποταμιεύσεις τους και τις επενδύσεις τους στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή πληροφορίες για τις μετοχές σε εταιρείες εισηγμένες και μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, τα εταιρικά μερίδια, τις λοιπές συμμετοχές σε επιχειρήσεις, τις καταθέσεις, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τα ρέπος, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα.
  • όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό, δηλαδή για τα ακίνητα, τις επιχειρήσεις, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη, τις καταθέσεις, τις μετοχές, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ρέπος και τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία τους ανήκουν και βρίσκονται εκτός Ελλάδος.

γ) Οριστικοποίηση των στοιχείων και παράδοσή τους στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες για επεξεργασία και διασταυρώσεις

e-Περιουσιολόγιο: Τι θα γίνεται με όσους δεν θα δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία

Εάν οι  φορολογούμενοι δεν θα δηλώσουν κάποιο από τα παραπάνω στοιχεία στο e-περιουσιολόγιο και εντοπιστούν, τότε  θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο ισόποσο της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που δεν δηλώθηκε. Το πρόστιμο αυτό θα είναι το ισόποσο της αξίας του μη δηλωθέντος περιουσιακού στοιχείου, το οποίο και θα δημεύεται.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.