Quantcast
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις εισοδημάτων – Αναλυτικά η διαδικασία - enikonomia.gr
share

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις εισοδημάτων – Αναλυτικά η διαδικασία

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας του e- ΕΦΚΑ για τις δηλώσεις που πρέπει να κάνουν 100.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι σχετικά με τα εισοδήματά τους. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ τους, ώστε στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε διασταυρώσεις με την εφορία και το σύστημα Εργάνη για να εξακριβωθούν το είδος της απασχόλησης (μισθωτή εργασία, αυτοαπασχόληση, ελεύθερο επάγγελμα), το ύψος της αμοιβής και ο φόρος που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του ΕΦΚΑ.

Οι κρατήσεις που αντιστοιχούν στην απασχόληση για τον μήνα Ιανουάριο θα εισπραχθούν σε μία δόση μετά τη δήλωση των συνταξιούχων.

Με το νόμο 5078/2023 καταργήθηκε η μείωση της σύνταξης κατά 30% που επιβαλλόταν σε συνταξιούχους που εργάζονταν και από 1ης/1/2024 θεσπίστηκε κράτηση υπέρ ΕΦΚΑ με μικρότερο ποσοστό. Οι συνταξιούχοι που απασχολούνται ως μισθωτοί θα έχουν κράτηση 10% στην αμοιβή της εργασίας τους, αν είναι αυτοαπασχολούμενοι με κύρια και επικουρική ασφάλιση, θα καταβάλουν στον ΕΦΚΑ τις μηνιαίες τους εισφορές (για κύρια και επικουρική) με προσαύξηση 40% και, αν η απασχόλησή τους είναι σε ελεύθερο επάγγελμα, θα καταβάλουν την εισφορά κύριας ασφάλισης με προσαύξηση 50%.

Προϋπόθεση για τα πάρει τα έσοδα ο ΕΦΚΑ είναι να δηλώσουν οι συνταξιούχοι την απασχόλησή τους.

Για τους αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους και όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, τα έσοδα από την προσαύξηση των εισφορών θα εισπράττονται μέσα από τα μηνιαία ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ.

Για τους μισθωτούς, η απόδοση της κράτησης 10% υπέρ του ΕΦΚΑ θα γίνεται μέσω των ΑΠΔ που υποβάλλουν οι εργοδότες κάθε μήνα για το προσωπικό που απασχολούν.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι οι συνταξιούχοι που απασχολούνται σε κάθε μορφής εργασία (περιστασιακή, μόνιμη, εποχική) ξεπερνούν τους 100.000, αλλά δηλωμένοι στον ΕΦΚΑ είναι περίπου 40.000 εξ αυτών.

Το μεγαλύτερο αντικίνητρο στη δήλωση της απασχόλησής τους ήταν ο φόβος μείωσης της σύνταξης κατά 30%. Τώρα που η ποινή καταργήθηκε, αναμένεται ότι θα αυξηθούν και οι συνταξιούχοι που θα δηλώσουν ότι απασχολούνται, καταβάλλοντας ένα ποσό που σε σύγκριση με τη μείωση της σύνταξης είναι ελάχιστο.

Ως κίνητρο δήλωσης της απασχόλησής τους είναι αφενός ότι, αν εντοπιστούν αδήλωτοι, θα έχουν πρόστιμο ίσο με 12 συντάξεις και αφετέρου ότι, με δήλωση της απασχόλησης και ασφάλιση, θα έχουν προσαύξηση στη σύνταξη βάσει του μισθού και των εισφορών που θα καταβάλουν.

Στις περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης, δηλαδή συνταξιούχος που εργάζονται με μισθό σε δύο ή περισσότερες δουλειές (πλήρους ή και μερικής απασχόλησης), θα καταβάλλεται κράτηση 10% από τις αμοιβές του. Αν η παράλληλη απασχόληση είναι σε ελεύθερο επάγγελμα, τότε θα καταβάλλουν μια προσαύξηση 50% ή 40% (αν υπάρχει και επικουρική ασφάλιση), επειδή για την παράλληλη απασχόληση σε ελεύθερο επάγγελμα προβλέπεται μια εισφορά.

Διατηρείται η αναστολή σύνταξης που ίσχυε και πριν για τους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν εργασία σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και είναι κάτω των 62 ετών. Οταν συμπληρωθεί το 62ο έτος, η σύνταξη επαναχορηγείται και ο συνταξιούχος θα έχει κράτηση 10% στο μισθό. Το ηλικιακό όριο της αναστολής μπορεί και να αυξάνεται.

Με το νέο καθεστώς θα μπορούν να εργάζονται και συνταξιούχοι αναπηρίας με εξαίρεση από οποιαδήποτε επιπλέον κράτηση.

Στις εξαιρέσεις από κάθε κράτηση περιλαμβάνονται οι αγρότες συνταξιούχοι του ΟΓΑ που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκτούν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών (λογοτέχνες κ.ά.).

Οι κρατήσεις ανάλογα με το επάγγελμα

Οι κρατήσεις που θα έχουν οι συνταξιούχοι ανάλογα με τη δραστηριότητά τους διαμορφώνονται ως εξής:

– Οι μισθωτοί θα έχουν κράτηση 10%.

– Οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης και, σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, προσαύξηση εισφοράς 40% για κύρια και 40% για επικουρική ασφάλιση.

– Οι μισθωτοί μηχανικοί και έμμισθοι δικηγόροι θα έχουν κράτηση 10%.

– Οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών θα έχουν κράτηση 10% επί της καθαρής αξίας του παραστατικού.

– Οι αμειβόμενοι με εργόσημο θα έχουν κράτηση 10% στην αξία του εργοσήμου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.