Quantcast
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Τι θα αλλάξει στο "πέναλτι" του 30% - enikonomia.gr
share

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Τι θα αλλάξει στο “πέναλτι” του 30%

δημοσιεύτηκε:

Εξελίξεις θα υπάρξουν για το “πέναλτι” που πληρώνουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει σήμερα ανακοινώσεις. Αυτό που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα είναι να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι στο 100% τη σύνταξή τους και να υπάρχει μια κλιμακωτή εισφορά μεταξύ 15% και 30% στο εισόδημα που εισπράττουν από την εργασία τους. Δηλαδή η παρακράτηση για τον συνταξιούχο που εργάζεται να γίνεται μέσω της φορολογίας εισοδήματος του και η εισφορά αυτή να πηγαίνει στον ΕΦΚΑ.

Οι αλλαγές του μέτρου αναμένεται να συμπεριληφθούν σε ειδική διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του μήνα και που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή με τη νέα διάταξη ο ασφαλισμένος θα παίρνει ολόκληρη τη σύνταξή του η οποία θα φορολογείται  με βάση την ισχύουσα κλίμακα.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Κερδισμένοι από τις νέες αλλαγές του μέτρου αναμένεται να είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 800 ευρώ που θα έχουν μικρό εισόδημα από την εργασία τους. Ωστόσο οι αλλαγές αυτές δεν θα ωφελήσουν τους πολίτες που έχουν σύνταξη και μισθό πάνω από 1.000 ευρώ, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση στο νέο καθεστώς από το προηγούμενο. Πάντως ακόμη και εάν έχουν υψηλό εισόδημα, οι συνταξιούχοι δεν έχουν απώλειες (φορολογική επιβάρυνση) που να υπερβαίνει το πέναλτι του 30%

Υπενθυμίζεται πως έως σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι πληρώνουν πέναλτι 30% όσες ημέρες και αν εργαστούν. Για παράδειγμα εάν ένας εργαζόμενος συνταξιούχους απασχολούνταν για 15 ημέρες πλήρωνε πέναλτι 30% . Δηλαδή έχει μια απώλεια της τάξεως του 375 ευρώ. Σημειώνεται δε πως με το νόμο Βρούτση η ποινή πριν πάει στο 30% ήταν στο  60%  οριζόντια για όλους ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή ακόμη και να εργαζόταν μία ημέρα τον μήνα ο συνταξιούχος πλήρωνε «πέναλτι» που ισοδυναμούσε με το 1/3 της σύνταξης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.