Quantcast
ΕΣΕΕ: Ακριβότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Δείτε πόσα χρήματα θα ξοδέψετε - enikonomia.gr
share

ΕΣΕΕ: Ακριβότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Δείτε πόσα χρήματα θα ξοδέψετε

δημοσιεύτηκε:

Ακριβότερο κατά 10,8% με 11,4% θα είναι φέτος το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε σχέση με το 2022, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε από τις 18 έως και τις 19 Δεκεμβρίου το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ,  σε ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (π.χ. ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κ.λπ.) αλλά και στη  Βαρβάκειο Αγορά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 103,10 έως 140,76 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 10,8% έως 11,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2022. Σημειώνεται πως το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

Επίσης η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι». Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται, όπως κάθε χρόνο, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «εορταστικό καλάθι».

Δείτε παρακάτω τους πίνακες  με τη σύγκριση εκτιμήσεων κόστους χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 2023 και 2022

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.