Quantcast
Eξωδικαστικός μηχανισμός: Νέες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών για την τροπολογία - enikonomia.gr
share

Eξωδικαστικός μηχανισμός: Νέες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών για την τροπολογία

δημοσιεύτηκε:

Στην τελική ευθεία η κατάθεση της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών για το “λίφτινγκ” στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Όπως μεταδίδει το Open που επικαλείται νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, την ερχόμενη Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για το λίφτινγκ στον εξωδικαστικό μηχανισμό έτσι ώστε να ενταχθούν πολλοί περισσότεροι οφειλέτες  που έχουν κόκκινα δάνεια.

Τι θα περιλαμβάνει  η ρύθμιση

Η εν λόγω τροπολογία θα αναφέρει τα εξής:

  • Θα μπορούν πλέον να ρυθμίζουν τα χρέη τους  και οι οφειλέτες που έχουν έναν μόνο πιστωτή. Για παράδειγμα ένας οφειλέτης που έχει μόνο ένα δάνειο στην τράπεζα το οποίο είναι κόκκινο αλλά δεν  χρωστάει στο Δημόσιο για τον ΕΦΚΑ θα μπορεί πλέον να μπαίνει στον εξωδικαστικό μηχανισμό και να παίρνει την ευνοϊκή ρύθμιση των έως 240 δόσεων.
  • Επίσης θα πρέπει να αιτιολογείται η απόρριψη των δόσεων που βγάζει αυτόματα σήμερα το λογισμικό για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δεν θα μπορεί δηλαδή αυθαίρετα να απορρίπτεται η ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι οι απορρίψεις έφταναν έως και το 70%.
  • Καταργείται το πέναλτι της πρόωρης εξόφλησης. Δηλαδή δεν θα μπορεί  πλέον ο πολίτης να πληρώσει εφάπαξ όλες τις δόσεις του δανείου του όπως ίσχυε έως τώρα.
  • Θα μειωθεί και το επιτόκιο για τα χρέη προς το Δημόσιο σε 3% από 5%.
  • Θα διευκρινιστεί μέσα από την τροπολογία ότι η περιουσία του οφειλέτη προστατεύεται από την στιγμή της οριστικής υποβολής της αίτησης και έτσι δεν θα μπορούν να γίνονται οι πλειστηριασμοί σε αυτήν την περίπτωση. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, υπάρχει φυσικά προστασία της περιουσίας. Ωστόσο εάν ο πλειστηριασμός είναι κανονισμένος να γίνει 3 μήνες μετά την υποβολή της αίτησης προχωράει κανονικά..

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.