Quantcast
Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποιοι θα λάβουν ειδικό μπόνους - enikonomia.gr
share

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποιοι θα λάβουν ειδικό μπόνους

δημοσιεύτηκε:

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» https://exoikonomoneon.gov.gr/ .

Μέσω του προγράμματος, συνολικά 20.000 άτομα ηλικίας 18-39 ετών μπορούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους υποβάλλοντας αίτηση έως την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.

Επίσης επισημαίνεται πως το πρόγραμμα χωρίζεται σε 2 ενότητες ωστόσο διευκρινίζεται πως αιτήσεις για την υποενότητα, «Ανακαινίζω» μπορούν να γίνουν μόνο από όσους έχουν ενταχθεί πρώτα στην υποενότητα «Εξοικονομώ». Αναλυτικά:

1.Το πρόγραμμα

α. Το «Εξοικονομώ»

Η ενότητα αυτή έχει συνολικό  προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και από ποσό αυτό τα   40 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, και αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smarthome.

Επίσης επισημαίνεται πως ο επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ» αγγίζει μέχρι και τα 22.500 ευρώ και καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

β. Το «Ανακαινίζω

Ο προϋπολογισμός της ενότητας αυτής  ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ και  περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

2.«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»

Μέσω του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτεται έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Το ποσοστό της επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο αιτών και ορίζεται ως εξής:

Προβλέπεται ειδικό μπόνους 15%  για τους αιτούντες που είναι πολύτεκνοι.

Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους

Για την ένταξή των πολιτών στο πρόγραμμα εφαρμόζεται ένα πλέγμα κοινωνικών, οικονομικών και ενεργειακών κριτηρίων, όπως αυτά φαίνονται παρακάτω:

3. Οι δικαιούχοι

Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετάσχουν  όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από  την 1η Ιανουαρίου  του 1984 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2005. Οι παραπάνω θα πρέπει να έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για να ενταχθούν  στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω».

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ».

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 50% τουλάχιστον, για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω». Αποκλείεται η ψιλή κυριότητα.

Ωστόσο το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά  κατοικίες με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης: «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021».

Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να:

  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)

Διαβάστε ολόκληρο τον οδηγό του ΥΠΕΝ για το πρόγραμμα εδώ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.