Quantcast
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νέα ποσά - enikonomia.gr
share

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νέα ποσά

δημοσιεύτηκε:

Για το θέμα της αύξησης  του ποσού στεγαστικού  φοιτητικού επιδόματος μίλησε σήμερα  μεταξύ άλλων ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών. «Αυξάνεται το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, από 1.500 στα 2.000 ευρώ και από 2.000 σε 2.500 σε όσους συγκατοικούν, για τους φοιτητές που σπουδάζουν στα περιφερειακά πανεπιστήμια και θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο 2024, από το νέο ακαδημαϊκό έτος » είπε ο  κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε πως  «στόχος είναι να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι φοιτητές απέναντι στο αυξημένο κόστος της στέγασης, ενώ παράλληλα δρομολογείται η κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών, που θα στεγάσουν σχεδόν 10.000 σπουδαστές σε ολόκληρη τη χώρα».

 

Φοιτητικό επίδομα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλαγές

 

Υπενθυμίζεται πως για  το αυξημένο επίδομα που θα δοθεί στα παιδιά που φοιτούν μακριά από τις εστίες τους μίλησε και στις 2 Μαρτίου ο κ. Μαρινάκης στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1″ Στούντιο με θέα”. «Αυτό ισχύει για τους φοιτητές που σπουδάζουν στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια …για να το αποσαφηνίσουμε ακριβώς.  Αυτό ισχύει για τα  Περιφερειακά Πανεπιστήμια εκτός Αθήνας  και Θεσσαλονίκης» σημείωσε.

Σημειώνεται δε πως σύντομα αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία για το νέο αυξημένο κατά 500 ευρώ φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, το οποίο θα δοθεί κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος που ξεκινά από Σεπτέμβριο του 2024. Αναλυτικά, αυτό εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί σε 4 κατηγορίες :

1.Συγκατοίκηση:

Όσοι συγκατοικούν, δηλαδή ενοικιάζουν σπίτι μαζί με άλλους (τουλάχιστον ένα συγκάτοικο και παραπάνω) και φοιτούν σε Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας, μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικία τους θα πάρουν επίδομα 2.500 ευρώ από 2.000 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος

2. Χωρίς συγκατοίκηση:

Το  επίδομα στέγασης χωρίς συγκατοίκηση για φοίτηση σε Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας εκτός μονίμου κατοικίας του φοιτητή  θα διαμορφωθεί στα 2.000 ευρώ από 1.500 που είναι σήμερα

3. Επίδομα 2.000 ευρώ: 

Στα 2.000 ευρώ παραμένει το επίδομα για τους φοιτητές  που ενοικιάζουν από κοινού και συστεγάζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά προέρχονται από άλλες πόλεις ή περιοχές της χώρας.

4. Επίδομα 1.500 ευρώ:

Στα 1.500 ευρώ  είναι το επίδομα για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και ενοικιάζουν μόνοι τους σπίτι, προερχόμενοι από άλλες πόλεις ή περιοχές της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ο  φοιτητής για να πάρει το επίδομα θα  πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.

Για τη χορήγηση το επιδόματος λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή.

Επίσης για αιτήσεις που αφορούν προπτυχιακούς φοιτητές που εισάγονται και εγγράφονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.
Για κάθε άλλη περίπτωση, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.