Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα έχουν έκπτωση 3% και τι πρέπει να γνωρίζετε για τις επιστροφές - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα έχουν έκπτωση 3% και τι πρέπει να γνωρίζετε για τις επιστροφές

δημοσιεύτηκε:

Έκπτωση 3%  στον φόρο εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2023 θα έχει φέτος μια συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων. Αυτό αφορά όσους πληρώσουν εφάπαξ το σύνολο του φόρου μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.

Όπως αναφέρεται σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών

«85. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση την παρ. 2 του άρθρου 68 και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7  επόμενων μηνών.

86. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022 πραγματοποιείται σε  8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7  επόμενων μηνών.

Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε  6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 5 επόμενων μηνών.
Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την 31η Ιουλίου 2023, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενών με αυτόν οφειλών, έκπτωση  3%. Η παρούσα δεν καταλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος του άρθρου 5Β.».

Οι τέσσερις τρόποι για  την εξόφληση

Με τέσσερις τρόπους μπορούν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος. Αυτοί είναι οι εξής:

  • Η εξόφληση του φόρου σε 8 μηνιαίες δόσεις. Όσοι επιλέξουν αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση έως τις 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία στις 29 Φεβρουαρίου 2024.
  • Η ένταξη του φόρου  στη νέα πάγια ρύθμιση των έως 12 ή 24 δόσεων. Για την πρώτη περίπτωση (12 δόσεις) επιβάλλεται επιτόκιο 4,5%, ενώ για τις 24 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 6%.
  • Η πληρωμή του φόρου  μέσω τραπεζικής πιστωτικής κάρτες, σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις

Τι ισχύει με τις επιστροφές φόρου φέτος

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η  ΑΑΔΕ είχε ανακοινώσει τα εξής για τις επιστροφές φόρου  του 2023:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

 

 

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.