Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι 18άρηδες πρέπει να υποβάλλουν και ποιοι εξαιρούνται - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι 18άρηδες πρέπει να υποβάλλουν και ποιοι εξαιρούνται

δημοσιεύτηκε:

Φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλει φέτος φυσικό πρόσωπο που συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας το 2023 και απέκτησε οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, όπως προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.

Δηλαδή ένας νέος υποχρεούται φέτος  να υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση εάν:

  • Δεν διαμένει στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά  μένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
  • Απέκτησε το 2023 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα. Αυτό μπορεί να προέρχεται από μισθό, από επίδομα, από ενοίκιο, από περιστασιακή απασχόληση, από αγροτική /επιχειρηματική  δραστηριότητα, υπεραξίες από μετοχές, από ομόλογα, από  αμοιβαία κεφάλαια.
  • Έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως ΙΧ αυτοκίνητο και σκάφος.
  • Ίδρυσε το 2023 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του.
  • Έκανε έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος το 2023.
  • Είναι έγγαμος κατά τη υποβολή της  φορολογικής δήλωσης.

 

Τι ισχύει για τους νέους  φορολογούμενους

Οι νέοι πολίτες για να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση τους στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ  θα πρέπει να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Υπενθυμίζεται πως η ΑΑΔΕ έχει χορηγήσει αυτόματα ΑΦΜ στους  πολίτες ηλικίας 12 ετών  έως 18 ετών ενώ όσοι δεν  έχουν κλειδάριθμο θα πρέπει να ακολουθήσουν μια νέα ψηφιακή διαδικασία για να αποκτήσουν κωδικούς και να μπορέσουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Οι εξαιρέσεις

Από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης  εξαιρούνται οι 18αρηδες που δεν είχαν το 2023  εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ) και  που φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων/  είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.