Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: 4 στους 10 δεν έχουν κάνει - Σκέψεις για παράταση - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: 4 στους 10 δεν έχουν κάνει – Σκέψεις για παράταση

δημοσιεύτηκε:

Δεν αποκλείεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δώσει εντός του μήνα νέα παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Αυτό εκτιμάται πως θα συμβεί επειδή περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση παρόλο που η προθεσμία εκπνέει στις 31 Ιουλίου στις 3μμ.  Πάντως εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε οι φορολογούμενοι που έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα κληθούν να καταβάλουν στα τέλη Αυγούστου χωρίς την επιβολή προστίμου την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου)  μαζί με την δεύτερη δόση (Αυγούστου). Επίσης εκτιμάται πως εάν δοθεί αυτή η παράταση και ο υπόχρεος εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο δεν αναμένεται να έχει έκπτωση 3%.

Τι ισχύει μέχρι σήμερα για την καταβολή φόρου

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον τωρινό προγραμματισμό, οι φορολογούμενοι που έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

  • Είτε εφάπαξ έως τις  31 Ιουλίου 2023: Σε αυτήν την περίπτωση θα έχουν έκπτωση 3%.
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 και η τελευταία έως τις  29 Φεβρουαρίου 2024.
  • Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση. Δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εντάξουν την οφειλή τους στην ρύθμιση αυτή. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις  που είναι έντοκες. Το επιτόκιο για τις 12 δόσεις είναι στο 4,5% και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για να ενταχθεί η οφειλή  στη ρύθμιση δεν είναι απαραίτητο  να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ  για την υποβολή τους

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3.844.976 φορολογικές  δηλώσεις  πολιτών σε σύνολο 6,5 εκατ. όπως  αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Επίσης τα ίδια στοιχεία της Αρχής δείχνουν πως  θα πληρώσουν επιπλέον φόρο οι 7  στους 10 πολίτες  επειδή έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό ή πιστωτικό και 3 στις 10 καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο και το πόσο   ανέρχεται στα 1.058 ευρώ. Αναλυτικά:

  • Το 50,46% των πολιτών δεν πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2022 . Δηλαδή το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης  των 1.940.174  φορολογικών δηλώσεων  ήταν μηδενικό.
  • Το 16,91% των φορολογουμένων έχει  επιστροφή φόρου κατά μέσον όρο 350 ευρώ. Δηλαδή 650.185 φυσικά πρόσωπα θα λάβουν επιστροφή φόρου που ανέρχεται στα 227,8 εκατ. ευρώ συνολικά.
  • Το 32,63% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα  του 2022. Αυτό αφορά  τρεις στους δέκα πολίτες.

Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό για 1.254.615  φορολογικές δηλώσεις και το συνολικό ποσό του φόρου διαμορφώνεται σε 1,327 δισ. ευρώ.   Ενώ στα 1.058 ευρώ ανέρχεται ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές.

Τι πρέπει να γίνει για να μην δοθεί παράταση 

Για να μην δοθεί παράταση θα πρέπει μέχρι τις 31 Ιουλίου στις 3μμ να υποβάλλονται μέσο όρο 95.000 φορολογικές δηλώσεις σε ημερήσια βάση. Κάτι που φαίνεται πως είναι δύσκολο να συμβεί.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις

Έως τις 31 Ιουλίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση χωρίς την επιβολή προστίμου και να κάνουν τις απαιτούμενες διορθώσεις στα  σημεία εκείνα που είναι λανθασμένα. Επίσης επισημαίνεται  όσοι υποβάλλουν τη δήλωση αυτή  συνυποβάλλουν εφόσον υπάρχει υποχρέωση το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1.

Διευκρινίζεται πως εάν ο φορολογούμενος θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμο από  100 ευρώ έως 500 ευρώ εάν  υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και μετά υποβάλει την τροποποιητική.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.