Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμα - Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμα – Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές

δημοσιεύτηκε:

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022.

Υπενθυμίζεται πως με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων έως τις 31 Ιουλίου 2023 η διόρθωση των αρχικών δηλώσεων γίνεται χωρίς την επιβολή προστίμου.

Αυτό αφορά στους φορολογούμενους που θέλουν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις φορολογικές τους δηλώσεις και να επιτύχουν “κούρεμα” στο τελικό ποσό φόρου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνυποβληθούν το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3  που συνοδεύουν το έντυπο Ε1.

Μετά γίνεται η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης με τα νέα στοιχεία του φορολογούμενου και ο φόρος θπροσδιορίζεται  με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

Το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί, θα αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην  πλατφόρμα της ΑΑΔΕ” myAADE.gr”  στο οποίο θα αναγράφονται τα αποτελέσματα που αφορούν την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης αλλά και την εκκαθάριση της αρχικής.

Τροποποιητική δήλωση: Πώς υποβάλλεται

Οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:

  • Aρχικά θα πρέπει να τροποποιήσουν ή να συμπληρώσουν μόνο τα σημεία εκείνα της αρχικής δήλωσης στα οποία υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις.  Διευκρινίζεται πως τα συνυποβαλλόμενα έντυπα Ε2 και Ε3 υποβάλλονται ακόμη και αν δεν υπάρχουν αλλαγές στα δεδομένα αυτών.
  • Μετά επιλέγουν το αντίστοιχο έντυπο από την υποβολή τροποποιητικής και το σύστημα εμφανίζει τα δεδομένα της αρχικής δήλωσης και εν συνεχεία τα  οριστικοποιεί ή τα  τροποποιεί ανάλογα.

Το αποτέλεσμα της τροποποιητικής δήλωσης

  • Όταν το χρεωστικό αποτέλεσμα της τροποποιητικής δήλωσης είναι μικρότερο από αυτό της αρχικής δήλωσης τότε  η διαφορά δημιουργεί πιστωτικό υπόλοιπο το οποίο εκκαθαρίζεται από τη ΔΟΥ σύμφωνα με τις οδηγίες της Φορολογικής Διοίκησης και τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου.
  • Όταν το πιστωτικό αποτέλεσμα είναι μικρότερο εκείνου της αρχικής δήλωσης,  τότε δημιουργείται ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ με τη διαφορά, ο οποίος θα εμφανιστεί στην “προσωποποιημένη πληροφόρηση” και το πιστωτικό της αρχικής δήλωσης θα εκκαθαρίζεται από τη ΔΟΥ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Φορολογικής Διοίκησης και τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου, με ημερομηνία συμψηφισμού την ημερομηνία υποβολής της αρχικής δήλωσης (από την οποία προέκυψε).

Όταν η αρχική δήλωση είναι πιστωτική και η τροποποιητική δήλωση χρεωστική, δημιουργείται ταυτότητα οφειλής για το χρεωστικό ποσό της τροποποιητικής δήλωσης και ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ για το πιστωτικό της αρχικής δήλωσης το οποίο θα εμφανίζεται στην “προσωποποιημένη πληροφόρηση”.
Το πιστωτικό της αρχικής δήλωσης θα εκκαθαρίζεται από τη ΔΟΥ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Φορολογικής Διοίκησης και τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου, με ημερομηνία συμψηφισμού την ημερομηνία υποβολής της αρχικής δήλωσης (από την οποία προέκυψε).

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις επιβάλλονται τα πρόστιμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

1.Τα ποσά των προστίμων 

Αντιμέτωποι με πρόστιμο από 100 ευρώ  έως και 500 ευρώ  θα βρεθούν οι πολίτες  που θα  υποβάλουν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους  δήλωση και μετά υποβάλουν την τροποποιητική. Αναλυτικά σε αυτές τις περιπτώσεις:

  • Στα 100 ευρώ είναι το ποσό του προστίμου για τους  μισθωτούς συνταξιούχους και γενικά για τους  μη επιχειρηματίες.
  • Στα  250 ευρώ ανέρχεται το ποσό του προστίμου για τον  επιχειρηματία ή  τον ελεύθερο επαγγελματίας αν τηρεί απλογραφικά βιβλία.
  • Στα 500 ευρώ είναι το ποσό του προστίμου για τον επιχειρηματία ή τον ελεύθερο επαγγελματίας που τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

2.Πότε δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα

Ωστόσο οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν πρόστιμα όταν υποβάλουν τροποποιητική δήλωση στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Όταν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.
  • Όταν υποβάλλεται εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου και από αυτήν  το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που δεν υποβάλλονται τα παραπάνω πρόστιμα, ακόμη και αν οι τροποποιητικές υποβληθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όπως:

  • Όταν υποβάλλεται εκπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος λόγω καθυστερημένης από τον εργοδότη έκδοσης βεβαίωσης αποδοχών. Δηλαδή όταν ο μισθωτός υποβάλλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση.
  • Όταν υποβάλλεται εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση για τη  διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.
  • Όταν υποβάλλονται εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις  φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.
  • Όταν υποβάλλονται εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).
  • Όταν υποβάλλονται εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις  εισοδήματος  για τη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.
  • Όταν υποβάλλονται εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις  εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN.
  • Όταν υποβάλλονται εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις για “φιλοξενία” για φορολογικούς λόγους.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.