Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: Οι 4 κατηγορίες που θα δουν ελαφρύνσεις - Τι αλλάζει από φέτος - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 4 κατηγορίες που θα δουν ελαφρύνσεις – Τι αλλάζει από φέτος

δημοσιεύτηκε:

Οι ελαφρύνσεις που θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες που ανακαίνισαν τα ακίνητά τους, οι επιχειρηματίες που προσέλαβαν προσωπικό και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έκαναν υπερωρίες. 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να απευθυνθούν σε λογιστές, καθώς oι φετινές δηλώσεις τους θα συμπληρωθούν αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση. Αυξάνεται σε 11, από 10, ο αριθμός των δόσεων για την αποπληρωμή του φόρου των ακινήτων. Για ποιες κατοικίες προβλέπεται έκπτωση 10%.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Με αλλαγές θα ανοίξει στα τέλη Μαρτίου η αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που επιφυλάσσουν ελαφρύνσεις σε τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πραγματοποίησαν ανακαινίσεις, οι επιχειρηματίες που έκαναν προσλήψεις, καθώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έκαναν υπερωρίες το περασμένο έτος, θα καταβάλουν χαμηλότερο φόρο. Παράλληλα, αλλαγές θα υπάρξουν και στην αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, αφού η πλατφόρμα θα ανοίξει νωρίτερα και ο φόρος ακινήτων θα πληρωθεί σε 11 δόσεις, αντί 10.

Η καινοτομία που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ για πρώτη φορά φέτος είναι ότι η υποβολή δηλώσεων για ένα εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους με σταθερά εισοδήματα που δεν είχαν μεταβολές στην οικογενειακή και περιουσιακή τους κατάσταση θα γίνει αυτομάτως από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή δεν θα χρειαστεί ούτε να απευθυνθούν σε λογιστή για τη συμπλήρωση της δήλωσής τους, αλλά ούτε και θα ταλαιπωρηθούν με τους κωδικούς του Ε1.

Το έντυπο θα είναι προσυμπληρωμένο από τη φορολογική διοίκηση, ενώ οι φορολογούμενοι το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να εισέλθουν στην πλατφόρμα των δηλώσεων, να ελέγξουν αν έχουν συμπληρωθεί ορθά οι κωδικοί και, αν δεν χρειάζονται αλλαγές, απλά να πατήσουν το κουμπί υποβολής της δήλωσης. Αυτόματα θα εκδίδεται και το εκκαθαριστικό σημείωμα. Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν αλλαγές που δεν έχει εντοπίσει η ΑΑΔΕ, το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα για διορθώσεις και προσθήκες. Εάν ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει τη φορολογική δήλωση μέχρι την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, θα το κάνει η ΑΑΔΕ, ενημερώνοντας τον φορολογούμενο για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Αντίδοτο στις παρατάσεις

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει στα τέλη Μαρτίου. Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, μέτρο το οποίο, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θα οδηγήσει στο τέλος των παρατάσεων που δίνονται κάθε χρόνο. Το ημερολόγιο πληρωμών για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα παραμείνει το ίδιο. Ο φόρος θα μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι το τέλος Ιουλίου είτε σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, στις δηλώσεις του 2025 θα υπάρχουν περισσότερα προσυμπληρωμένα δεδομένα, όπως εισοδήματα από ακίνητα, συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών κ.λπ. Οι περισσότεροι κωδικοί του εντύπου Ε2, στο οποίο οι φορολογούμενοι εμφανίζουν τα εισοδήματα από ενοίκια ή κενά και δωρεάν παραχωρημένα ακίνητα, θα έχουν συμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ, κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη ζωή των φορολογουμένων.

Έναν μήνα νωρίτερα

Από τα τέλη Απριλίου, έναν μήνα νωρίτερα σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς και σε 11 μηνιαίες δόσεις, αντί για 10, θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, με την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων εισέρχονται στην πλατφόρμα για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που έχουν στείλει οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που έχουν ασφαλίσει για φυσικές καταστροφές, η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, με στόχο τα νέα εκκαθαριστικά να φτάσουν στους φορολογουμένους τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Το μέτρο αναμένεται να διευκολύνει τους πολίτες όσον αφορά την πληρωμή του φόρου, καθώς η αύξηση του αριθμού των δόσεων «ψαλιδίζει» το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα στην εφορία, σε μια περίοδο που η ακρίβεια απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Ποιοι ευνοούνται

Στους «τυχερούς» των φετινών φορολογικών δηλώσεων περιλαμβάνονται τέσσερις κατηγορίες που θα έχουν ελαφρύνσεις:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις θα πληρώσουν χαμηλότερο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος, ήτοι 325 ευρώ, από 650 που είναι σήμερα. Στην περίπτωση που υπάρχει και υποκατάστημα, κερδίζουν επιπλέον 300 ευρώ (το τέλος μειώνεται από 600 ευρώ στα 300 ευρώ). Η έκπτωση 50% δεν ισχύει για τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες), αλλά και για όσους διατηρούν μπλοκάκι που, πάντως, φορολογούνται σαν μισθωτοί και με αφορολόγητο, αλλά χωρίς να εκπίπτουν ως δαπάνες από κέρδη τα έξοδά τους. Και ενώ πλήρωναν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος εδώ και 10 χρόνια (400-500 ευρώ, αντί 650 ευρώ), θα είναι η πρώτη φορά το 2024 που θα καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος υψηλότερο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα υπόχρεα φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το τέλος επιτηδεύματος θα σβήσει οριστικά από τον φορολογικό χάρτη της χώρας το 2025.

2. Επαγγελματίες και επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις. Φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιχειρήσεις που αύξησαν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος και για διάστημα κατ’ ελάχιστον για τρεις μήνες ετησίως, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Η απαλλαγή παρέχεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Ετσι, στην περίπτωση που επαγγελματίας χωρίς εργαζόμενο προχώρησε το 2023 στην πρόσληψη ενός εργαζομένου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος.

3. Φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν δαπάνες για την ανακαίνιση ή την επισκευή της κατοικίας τους θα έχουν έκπτωση έως 1.600 ευρώ στον φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν τη φετινή χρονιά. Όπως προβλέπεται, για δαπάνες ανακαίνισης ή επισκευής κατοικίας που πραγματοποιήθηκαν από το 2022 έως και το 2023, η φοροέκπτωση φτάνει το 40%, με ανώτατο όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι για εργασίες ύψους 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40%, δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό που κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή 1.600 ευρώ τον χρόνο. Η έκπτωση 40% για τη δαπάνη που πραγματοποιήθηκε το 2023 κατανέμεται ισόποσα στα έτη 2024, 2025, 2026 και 2027 και μειώνει τον φόρο εισοδήματος που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και ισχύει από τη φετινή χρονιά, οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, τη λειτουργική και την αισθητική αναβάθμιση κτιρίων μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ. Όλες οι δαπάνες θα πρέπει να προκύπτουν από τιμολόγια που έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος myDATA.

4. Στους κερδισμένους είναι και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν υπερωρίες ή λαμβάνουν έκτακτα επιδόματα, αφού, μετά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, δεν θα έχουν παρακράτηση κατά την καταβολή των συγκεκριμένων παροχών. Ετσι, ανάλογα με το ύψος των παροχών, δεν θα καταβάλουν ποσά από 22 έως 176 ευρώ.

Κοινοποίηση

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, όλοι οι εργο- δοτικοί φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι υπηρεσίες του Δημοσίου, οφείλουν να καταγράψουν και να κοινοποιήσουν στο Taxisnet εισοδήματα και παροχές που κατέβαλαν. Τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι συγκεκριμένοι φορείς θα αναγραφούν στα ηλεκτρονικά έντυπα των φορολογικών δηλώσεων του 2024, όπως αυτά θα προκύψουν από τις βεβαιώσεις αποδοχών που θα εκδοθούν και θα υποβληθούν στο Taxisnet. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που θα αναγράψουν οι φορολογούμενοι με τα στοιχεία που κοινοποίησαν οι φορείς, αλλά και με τα υπόλοιπα εισοδήματά τους. Οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να τροποποιήσουν τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί από τους εργοδότες τους. Εάν διαφωνούν με τα δηλωθέντα ποσά, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους εκδότες των βεβαιώσεων αποδοχών ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη.

Δείτε εδώ και εδώ το δημοσίευμα της Realnews

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.