Quantcast
Πίσω στα μπλόκα οι αγρότες: Με το... βλέμμα στη σύσκεψη της Νίκαιας για τις επόμενες κινήσεις τους - enikonomia.gr
share

Πίσω στα μπλόκα οι αγρότες: Με το… βλέμμα στη σύσκεψη της Νίκαιας για τις επόμενες κινήσεις τους

δημοσιεύτηκε:

Παραμένουν σε θέσεις μάχης τα τρακτέρ, με τους αγρότες μετά και το μεγάλο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, έξω από την Έκθεση Agrotica να δηλώνουν αμετακίνητοι ως προς τις κινητοποιήσεις. Όπως υποστηρίζουν, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, είναι “ψίχουλα” και τονίζουν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα μηχανοκίνητη πορεία, έχοντας ως τελικό προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, ενώ όπως δηλώνουν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν κάνουν πίσω. Oι αγρότες του Νομού Σερρών θα κλείσουν σήμερα στη 1 μ.μ. συμβολικά την Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού. Το κλείσιμο της Εγνατίας Οδού θα είναι διάρκειας 15 – 20 λεπτών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και θα γίνει σε συνεννόηση με την Αστυνομία. Υπενθυμίζεται δε πως οι αγρότες που είχαν αφήσει τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης των Σερρών, θα τα μεταφέρουν κάτω από τον κόμβο του Στρυμονικού στον Επαρχιακό δρόμο Ηράκλειας – Στρυμονικού.

«Κλιμακώνουμε μέρα με τη μέρα τις κινητοποιήσεις. Απάντηση δεν έχουμε πάρει ακόμα από τον πρωθυπουργό», είπε ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Φλογητών, Παύλος Γιαλογκολίδης μιλώντας στο MEGA. «Έχουμε πέσει στο 80% μείωση παραγωγής, έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής κι αν δε μας βοηθήσει η κυβέρνηση τα φορτηγά θα μείνουν εδώ, γιατί δεν έχουμε πετρέλαιο να γυρίσουμε πίσω», τόνισε από πλευρά του ο πρόεδρος Μελισσουργών Χαλκιδικής, Αριστοτέλης Κασσανδρινός στο MEGA.

Το ραντεβού των αγροτών των Χανίων είναι σήμερα στις 11 π.μ.  σε μπλόκα στα Μεγάλα Χωράφια ενώνοντας τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το Δ.Σ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους αγρότες να συμμετέχουν και να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους.

Νέο αγροτικό μπλόκο στήθηκε χθες στην Ερμίτσα από αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας που στέλνουν μήνυμα κλιμάκωσης. «Λογικά θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις έως την Τρίτη», είπε ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παναιτωλίου, Βασίλης Τσέλιος μιλώντας στo ΜEGA.

Οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και στο Αίγιο, ενώ σήμερα αγρότες της Μεσσηνίας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Καλαμάτας.

Η σύσκεψη της Νίκαιας

Αύριο, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στην Νίκαια της Λάρισας προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους. Δεν αποκλείουν ακόμη και το κλείσιμο δρόμων, ενώ έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται δε πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα παρακάτω μέτρα στήριξης για τους αγρότες:

  • Eπιστρέφεται ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για ολόκληρο το 2024
  • Επιπλέον μείωση της τάξεως του 10%  θα έχουν οι αγρότες στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  από τον Μάϊο έως  τον Σεπτέμβριο
  • Ευνοϊκότερη ρύθμιση χρεών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ
  • Επιδότηση 30% για φωτοβολταϊκά πάρκα από αγροτικούς συνεταιρισμούς
  • Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» ύψους 30 εκατ. για παραγωγή ενέργειας έως 50kwh.

«Ακούμε τους αγρότες , τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα» έγραψε χθες στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στα social media ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκ νέου πρόσκληση για διάλογο απηύθυνε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης που συναντήθηκε με αντιπροσωπείες αγροτών. Ο υπουργός επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση επιμένει στο διάλογο» και πως «η σχέση της Νέας Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού με τους Έλληνες αγρότες είναι διαχρονική, είναι ισχυρή».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.