Quantcast
Φωτοβολταϊκά και ηλιακοί θερμοσίφωνες: Κρατική επιδότηση έως και 100% για τις δαπάνες - Οι δικαιούχοι - enikonomia.gr
share

Φωτοβολταϊκά και ηλιακοί θερμοσίφωνες: Κρατική επιδότηση έως και 100% για τις δαπάνες – Οι δικαιούχοι

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ενεργοποίηση προγραμμάτων μέσω των οποίων θα δίνεται η δυνατότητα για να αντικατασταθούν ηλιακοί θερμοσίφωνες ή να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στη στέγη με κρατικό χρήμα: Η επιδότηση αγγίζει και το 100% των δαπανών, καλύπτονται δηλαδή ολόκληρα τα ποσά των εξόδων που θα γίνουν.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει να βγουν στον «αέρα» προς τα τέλη του επόμενου μήνα, οπότε και υπολογίζεται πως θα ανοίξουν οι πλατφόρμες υποδοχής των σχετικών αιτήσεων. Έως την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί τόσο το πρόγραμμα αντικατάστασης του ηλεκτρικού με ηλιακό θερμοσίφωνα, όσο και το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία».  

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για φωτοβολταϊκά και ηλιακούς

Μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων εκτιμάται πως θα υπάρξει καθοριστική συμβολή στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό αλλά και τον επαγγελματικό τομέα.

Υπολογίζεται μάλιστα πως θα αναπτυχθούν τουλάχιστον 100.000 συστήματα σε κατοικίες και από 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις, καθώς πέρα από το πρόγραμμα για την εγκατάσταση θερμοσιφώνων, υπάρχει και το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ.

Ως προς το δεύτερο μάλιστα το ποσοστό επιδότησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%. Το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα.

Δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες.

Τα ποσά που θα δοθούν ως επιδοτήσεις

Για τα φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρίες αναμένεται να διατεθεί περίπου το 50% των πόρων που θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα συνολικού ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, κονδύλι όμως που αναμένεται να ενισχυθεί και με νέους πόρους.

Υπολογίζεται ότι από τα 250.000 φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν, τα 80.000 θα είναι συστήματα με μπαταρίες.

Χαμηλότερη προβλέπεται να είναι η επιδότηση στα  συμβατικά φωτοβολταϊκά, ξεκινώντας από 20%. Κριτήριο επιλογής των δικαιούχων θα είναι η χρονική προτεραιότητα.

Το ενδιαφέρον της αγοράς είναι πολύ μεγάλο λόγω της αποδοτικότητας της συγκεκριμένης επένδυσης.

Μένει όμως να απαντηθούν κάποια ερωτήματα για τους χρήστες όπως αν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση των επιδοτήσεων και όσοι έχουν διαμερίσματα σε πολυκατοικίες ή αν τα φωτοβολταϊκά θα περιοριστούν σε χώρους που υπάρχουν επαρκείς ταράτσες.

Ακόμη πιο μαζικό εκτιμάται ότι θα είναι το ενδιαφέρον για τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, το κόστος των οποίων μαζί με την επιδότηση θα γίνει πολύ προσιτό καθώς σήμερα για μια οικογένεια δεν ξεπερνά τα 1.200 ευρώ.

Στον ηλιακό θερμοσίφωνα, η φθηνή ηλιακή ενέργεια θα αντικαταστήσει την ηλεκτρική, τουλάχιστον για όσες ώρες (ειδικά τον χειμώνα) υπάρχει ηλιοφάνεια. Σήμερα, υπολογίζεται ότι η κατανάλωση για τη χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα φτάνει στα 3,5-4 κιλοβάτ ανά ώρα.

Ποιο το μοντέλο που θα αξιοποιηθεί για ένταξη στο πρόγραμμα

Η μεθοδολογία ένταξης στο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά αναμένεται να ακολουθεί το μοντέλο του Εξοικονομώ και σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με προτεραιοποίηση.

Όπως μάλιστα αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν αποκλείεται σταδιακά η περίμετρος των δικαιούχων να ανοίξει, ανάλογα με τις ανάγκες των δικαιούχων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Καταρχήν το πρόγραμμα θα ανοίξει για 250.000 δυνητικούς δικαιούχους επιδοτώντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10kW σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως όλοι οι δικαιούχοι θα τοποθετήσουν φωτοβολταϊκό με ισχύ 10kW.

Η διαδικασία αναμένεται να προβλέπει την εμπλοκή ενεργειακού επιθεωρητή στο αρχικό στάδιο, ο οποίος θα διαπιστώνει την απαιτούμενη ισχύ ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού και της κάθε επιχείρησης.

Εκτιμάται πως οι ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού καλύπτονται με μια ισχύ κοντά στα 6kW. Καθώς το πρόγραμμα είναι δομημένο με επιδοτήσεις για 250.000 μονάδες των 10kW εκτιμάται πως όσο θα τρέχει το πρόγραμμα θα προκύπτει σταδιακά επιπλέον χώρος για επιδοτήσεις σε περισσότερους δικαιούχους από τα kW που θα «περισσεύουν».

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.