Quantcast
"Φθηνό"ρεύμα: Μέχρι πότε πρέπει να υποβάλετε αίτηση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο - enikonomia.gr
share

“Φθηνό”ρεύμα: Μέχρι πότε πρέπει να υποβάλετε αίτηση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο

δημοσιεύτηκε:

Νέα αίτηση θα πρέπει να υποβάλουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), προκειμένου να έχουν ειδικό τιμολόγιο κατανάλωσης ρεύματος.

Εάν δεν κάνουν νέα αίτηση έως τις 31 Οκτωβρίου του 2022, τότε αποβάλλονται από το πρόγραμμα, χάνουν δηλαδή το προνόμιο για “φθηνό” ρεύμα. Σημειώνεται ότι η αίτηση αυτή πρέπει να γίνει προκειμένου το σύστημα να τσεκάρει εάν τα εισοδηματικά όρια των δικαιούχων του ΚΟΤ έχουν αλλάξει.

ΚΟΤ: Πώς θα υποβάλετε αίτηση -βήμα βήμα η διαδικασία

Για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ με τους κωδικούς TAXISnet ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία:

  • Με την είσοδό τους στο σύστημα θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ τους και να συναινέσουν στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (των δικών τους, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων τους).
  • Μετά την συναίνεση τους, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία τους . Επιλέγουν για ποιο ΚΟΤ θέλουν να υποβάλουν αίτηση.
  • Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
  • Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχουν εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δει αν πληροί τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
  • Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληρούν τα κριτήρια ή όχι.
  • Για να καταστούν δικαιούχοι θα πρέπει να πατήσουν το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν έχουν τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτήθηκαν. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Υπενθυμίζεται ότι για να ενταχθεί ένας καταναλωτής στο ΚΟΤ θα πρέπει:

  • Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του.
  • Η παροχή ρεύματος να είναι στο όνομά του ή στο όνομα του/της συζύγου του.
  • Η κατανάλωση της κύριας κατοικίας του να είναι τουλάχιστον 200 kWh ανά 4μηνο και η 4μηνιαία κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα ανώτατα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για την κατηγορία δικαιούχου ΚΟΤ στην οποία ανήκει.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται κατανάλωση 200 kWh και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος κατανάλωση 100 kWh, μέχρι του συνολικού ορίου των 2.400 kWh ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
  • Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh.
  • Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 kWh.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.