Quantcast
Fuel Pass 2: Δρόμος προς την επιδότηση… στρωμένος με «αγκάθια» - Αρχίζουν σήμερα (1/8) οι αιτήσεις   - enikonomia.gr
share

Fuel Pass 2: Δρόμος προς την επιδότηση… στρωμένος με «αγκάθια» – Αρχίζουν σήμερα (1/8) οι αιτήσεις  

δημοσιεύτηκε:

«Ανοίγει» σήμερα η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων, το λεγόμενο Fuel Pass2, αλλά τα «αγκάθια» στην διαδικασία … δεν λείπουν: Καλό θα ήταν λοιπόν όσοι επιδιώκουν την ανώτατη επιδότηση των 100 ευρώ, πρώτα να .. τσεκάρουν το κινητό τους αν υποστηρίζει τεχνολογία NFC (δηλαδή τις ανέπαφες συναλλαγές) και κατόπιν να κάνουν την κίνησή τους. Άλλη μια «παγίδα» της διαδικασίας είναι ότι για να εξασφαλίσει κάποιος το Fuel Pass 2 θα πρέπει να έχει υποβάλει και την φορολογική του δήλωση. 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης   

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όπως και στο πρώτο Fuel Pass έτσι και στο Fuel Pass 2, το έξτρα μπόνους της άυλης κάρτας είναι για λίγους. Για να μπορέσετε να πάρετε τα έξτρα χρήματα από το επίδομα βενζίνης  θα πρέπει να ολοκληρώσετε την διαδικασία της αίτησης και να επιλέξετε την άυλη κάρτα. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει το κινητό σας να διαθέτει την λειτουργία NFC.

Πώς θα κερδίσετε «μπόνους» 15 € και το … «αγκάθι» 

Η λειτουργία NFC δίνει την δυνατότητα στα smartphones να «μετατρέπονται» σε κάρτες που διενεργούν ανέπαφες συναλλαγές: Αν και η εφαρμογή NFC είναι πλέον διαδεδομένη και υπάρχει σε όλα σχεδόν τα καινούργια smartphone, δεν το έχουν όλοι και δη εκείνοι που διατηρούν στην κατοχή τους κινητά 3ετίας και πάνω.

Για να δείτε αν το κινητό σας έχει την συγκεκριμένη λειτουργία (NFC), πηγαίνετε στις ρυθμίσεις του κινητού σας και αναζητήστε το NFC.

Αν στις ρυθμίσεις του κινητού σας εμφανίζεται επιλογή για το NFC και την ενεργοποιήσετε τότε μπορείτε να κάνετε αίτημα για μεταφορά της επιδότησης στην άυλη κάρτα.  

Όσοι επιλέξουν να πάρουν τα χρήματα σε άυλη κάρτα ή αλλιώς «ψηφιακό πορτοφόλι» θα λάβουν 15 ευρώ περισσότερα σε σχέση με εκείνους που θα ζητήσουν να μπει η επιδότηση στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Ποιες είναι οι «παγίδες» 

Άλλο ένα σημείο που πρέπει να προσέξουν οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι πως θα πρέπει να έχουν ήδη υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση, πριν προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης για το Fuel Pass 2, αφού λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2021.

Επίσης, κάθε όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας – μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). 

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα, μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας. 

Οι δικαιούχοι και τα ποσά της επιδότησης

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική απόφαση, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των 45.000 ευρώ, δύναται να αιτείται τη χορήγηση σε αυτό οικονομικής ενίσχυσης προς τον σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022

Η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας ανέρχεται στα 80 ευρώ για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. 

Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση με τη χρήση κάρτας ανέρχεται στα 100 ευρώ για το τρίμηνο. 

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση με την κάρτα διαμορφώνεται στα 60 ευρώ. Το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 70 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Όσοι επιλέξουν την κατάθεση της επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό, θα πρέπει να υπολογίζουν πως θα πάρουν λιγότερα χρήματα και συγκεκριμένα 15 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα προαναφερόμενα ποσά, τα οποία χορηγούνται σε όσους επιλέξουν την μέθοδο της άυλης κάρτας. 

Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις 

Η είσοδος των ενδιαφερομένων στην πλατφόρμα gov.gr πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής τους με τη χρήση των κωδικών taxisnet. Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να δηλώνει το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης

Αν εγκριθεί η αίτηση, η πληρωμή θα γίνει άμεσα, το πολύ μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες.

Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε».(ΚτΠ Μ.Α.Ε.), στον δικαιούχο μέσω της ειδικής εφαρμογής είτε σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό είτε σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του.

Αιτήσεις ανάλογα με τον ΑΦΜ 

Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής

  • 01.08.22 για ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2 και 3
  • 02.08.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4, 5, 6 και 7
  • 03.08.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8, 9 και 0.

Από την 4η.8.2022 και εξής, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.