Quantcast
Φυσικό αέριο: Η νέα πτώση στην τιμή του και οι πληροφορίες για το σχέδιο της Κομισιόν - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Η νέα πτώση στην τιμή του και οι πληροφορίες για το σχέδιο της Κομισιόν

δημοσιεύτηκε:

Κάτω από τα  επίπεδα των 120 ευρώ κινήθηκε σήμερα η τιμή της μεγαβατώρας του φυσικού αερίου, μετά την άνοδο που είχε σημειώσει  την Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου και την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου.

Επισημαίνεται πως η τιμή της μεγαβατώρας κινείτο την Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου και την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου πάνω από τα επίπεδα των 120 ευρώ. Σύμφωνα με το barchart.com, η τιμή της μεγαβατώρας του φυσικού αερίου σημείωσε πτώση της τάξεως του 3,03% και διαμορφώθηκε στα 110,450 ευρώ. Η τιμή του χθες ήταν στα 113,900 ευρώ. Ωστόσο η πιο υψηλή τιμή που κατέγραψε εντός της ημέρας το φυσικό αέριο ήταν στα 113 ευρώ.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα

Φυσικό αέριο: Θετική η 1η αποτίμηση της Κομισιόν για τον διορθωτικό μηχανισμό στις τιμές

Θετική ήταν η πρώτη αποτίμηση της Κομισιόν για τον διορθωτικό μηχανισμό στις τιμές του φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της Ε.Ε

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν παρουσίασε χθες στα κράτη μέλη της ΕΕ το σχέδιο για τον διορθωτικό μηχανισμό που προβλέπει την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο  προκειμένου να αποφεύγεται η εκτόξευση των τιμών. Ο στόχος αυτού μηχανισμού είναι να μπαίνει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όταν οι ειδικοί  εκτιμούν ότι οι τιμές  παίρνουν την ανηφόρα. Δηλαδή ο μηχανισμός αυτός να λειτουργεί σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

 Οι τελευταίες πληροφορίες 

Επίσης επισημαίνεται πως ο στόχος του μηχανισμού είναι να ενεργοποιείται εύκολα και να απενεργοποιείται εξίσου εύκολα. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Ιταλία  εκτίμησαν ότι ο μηχανισμός αυτός για το φυσικό αέριο είναι σε σωστή κατεύθυνση, ωστόσο επισήμαναν ότι πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές, αλλά θα συνεχιστούν να γίνονται συζητήσεις για το θέμα αυτό.

Από την άλλη πλευρά η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Εσθονία και η Ουγγαρία  εξέφρασαν τους φόβους  τους για την ασφάλεια των προμηθειών και ζήτησαν να γίνει και μια αξιολόγηση  του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η εφαρμογή ενός τέτοιου μηχανισμού. Αναμένεται πάντως να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από την Κομισιόν. Τέλος σημειώνεται πως αναμένεται να γίνει νέα συζήτηση για το θέμα αυτό την Παρασκευή. Εάν δεν γίνει αυτό,  τότε ενδέχεται να  γίνει νέα παρουσίαση του μηχανισμού  εντός Δεκεμβρίου, στο  Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.