Quantcast
Φυσικό αέριο: Οι νέες προβλέψεις του Fitch για τις τιμές ως το 2024 - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Οι νέες προβλέψεις του Fitch για τις τιμές ως το 2024

δημοσιεύτηκε:

Αναθεωρεί πτωτικά την πρόβλεψη του για την τιμή του φυσικού αερίου για το 2022 και για το 2023 ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα της ιστοσελίδας του Fitch www.fitchratings.com  η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 38 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα το 2022 από 45  δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα που είχε εκτιμήσει αρχικά.

Το 2023,  σύμφωνα με τον οίκο, η τιμή του φυσικού αερίου θα διαμορφωθεί στα 40 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα από 45 δολάρια που είχε προβλέψει αρχικά ο οίκος, ενώ για το 2024 διατηρεί σταθερά τις προβλέψεις του στα 20 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.

Επίσης επισημαίνεται πως προς το παρόν, τα ποσοστά πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου είναι μεταξύ 90% και 95% , κάτι που αναμένεται να χαλαρώσει την πίεση στη σχέση προσφοράς – ζήτησης το 2023.

 Δείτε παρακάτω τον πίνακα του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch

Φυσικό αέριο: Σε ανοδική πορεία και σήμερα η τιμή του

Ανοδικά κινείται και σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου ενόψει της συνεδρίασης της ΕΕ της 13ης Δεκεμβρίου για το πλαφόν στην τιμή του. Όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία του www.barchart.com, η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε μια αύξηση της τάξεως του 3,73% και διαμορφώθηκε στα 143.650 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 138,488 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες. Το υψηλότερο επίπεδο που άγγιξε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 144,325  ευρώ  ανά μεγαβατώρα.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα του www.barchart.com

Σημειώνεται δε πως τον Δεκέμβριο η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται σταθερά πάνω από τα επίπεδα των 135 ευρώ. Από αυτή τη συγκυρία επηρεάστηκε και η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος τις πρώτες  25 ημέρες του Νοεμβρίου κινούνταν πάνω από επίπεδα των 200 ευρώ, ωστόσο από τις 26 Νοεμβρίου και μετά αγγίζει τα 300 ευρώ και χθες εκτοξεύθηκε στα 400 ευρώ. Αύριο πάντως σύμφωνα με την ιστοσελίδα του https://euenergy.live/ αναμένεται να πέσει αισθητά η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς θα διαμορφωθεί στα  337,52 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η πρόταση της τσεχικής προεδρίας

Υπενθυμίζεται ότι χθες  η τσεχική προεδρία κατέθεσε πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού  αερίου, στα 220 ευρώ και ταυτόχρονα  πρότεινε τη μείωση του απαιτούμενου διαστήματος υπέρβασης των τιμών για την ενεργοποίηση του πλαφόν σε 5  ημέρες από 14.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.