Quantcast
Φυσικό αέριο: Οι προϋποθέσεις για να είναι η Ελλάδα αυτόνομη ενεργειακά-Όλα όσα είπε ο Σκρέκας - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Οι προϋποθέσεις για να είναι η Ελλάδα αυτόνομη ενεργειακά-Όλα όσα είπε ο Σκρέκας

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα θα μπορούσε μέσα σε 3 χρόνια από σήμερα να είναι αυτόνομη ενεργειακά σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο για 10 χρόνια , αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Open

«Ο στόχος για το πεδίο των Ιωαννίνων είναι το 2023 να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση, δηλαδή να μπει γεωτρύπανο. Και σε 2 με 2,5 χρόνια να έχουμε μια παραγωγική γεώτρηση εφόσον τελικά τα στοιχεία αποδεχθούν και τη δοκιμαστική γεώτρηση. Αυτό σημαίνει ότι εάν το μέγεθος του πεδίου αποδειχθεί ότι είναι αυτό το οποίο εκτιμούμε και η ποιότητα των υδρογονανθράκων είναι αυτή την οποία χρειαζόμαστε, τότε  η Ελλάδα θα μπορούσε μέσα σε 3 χρόνια από σήμερα εάν όλα επαληθευτούν να είναι αυτόνομη ενεργειακά σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο για μια περίοδο, η οποία θα μπορούσε να προσεγγίζει και την δεκαετία » τόνισε.

Το 2026 η Ελλάδα θα έχει φυσικό αέριο και επάρκειας;- Η απάντηση Σκρέκα

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν το 2026 η Ελλάδα θα έχει φυσικό αέριο και επάρκεια τουλάχιστον για 10 χρόνια εάν όλα πάνε καλά βάσει σχεδίου και ερευνών. «Με τις τρεις προϋποθέσεις που σας είπα: «Θα πρέπει να αποδειχθεί ότι στο πεδίο αυτό  είναι εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα και βεβαίως  εάν όλα αυτά επαληθευτούν σε 3 χρόνια η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει μια παραγωγική γεώτρηση που θα μπορούσε να διασφαλίσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία όχι αυτάρκεια » απάντησε.

«Εδώ μπορούμε να διακρίνουμε τη διαφορά  της ενεργειακής αυτάρκειας, ασφάλειας εφοδιασμού δηλαδή και της ενεργειακής ανεξαρτησίας. Ασφάλεια εφοδιασμού μπορούμε να έχουμε μέσα από εισαγωγές φυσικού αερίου με πλοία όπως το κάνουμε χρησιμοποιώντας την εγκατάσταση της Ρεβυθούσας. Η ενεργειακή ανεξαρτησία όμως σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε το εγχώριο ενεργειακό δυναμικό έτσι ώστε να μην χρειάζεται να εισάγουμε ενεργειακούς  φόρους. Και όχι μόνο αυτό εφόσον βρούμε μεγαλύτερα πεδία αξιοποιήσιμα υδρογονανθράκων η Ελλάδα να αποτελέσει έναν βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής τροφοδοσίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συνολικά » συμπλήρωσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.