Quantcast
Φυσικό αέριο: Πώς θα δοθεί η επιδότηση— Τα δύο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Πώς θα δοθεί η επιδότηση— Τα δύο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

δημοσιεύτηκε:

Δύο σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο.

Το MEGA παραθέτει  ενδεικτικά ένα παράδειγμα σχετικά με το πόσα χρήματα έδινε μια οικογένεια για κατανάλωση φυσικού αερίου πέρυσι και πόσα χρήματα θα δώσει φέτος. Η μέση τιμή φυσικού αερίου για ένα διαμέρισμα με μηνιαία κατανάλωση 6.000 κιλοβατώρες πέρυσι ήταν στα 7 λεπτά, ωστόσο φέτος είναι περίπου στα 22 λεπτά. Αυτό μεταφράζεται ως εξής:

Έχει αυξηθεί η μέση τιμή του φυσικού αερίου κατά 900 ευρώ για την οικογένεια αυτή φέτος σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή η οικογένεια αυτή θα πληρώσει φέτος για κατανάλωση φυσικού αερίου 1.320 ευρώ από 420 ευρώ που πλήρωνε πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει στην 86η ΔΕΘ ότι θα υπάρξει κρατική παρέμβαση στην τιμή του φυσικού αερίου, ωστόσο είχε πει ότι το ποσοστό της απορρόφησης της αύξησης δεν θα είναι τέτοιο όπως το ρεύμα. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο η απορρόφηση της αύξησης στο ρεύμα θα είναι 94%.

Φυσικό αέριο: Τα σενάρια για τις επιδοτήσεις 

Σύμφωνα με το MEGA, δύο είναι τα πιθανά σενάρια για τον τρόπο που θα δοθούν οι επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο:

  • Το πρώτο θα είναι η απορρόφηση να φτάνει το 70% της αύξησης.  Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα, ότι στην αύξηση των 900 ευρώ η κρατική επιδότηση θα φτάνει τα 630 ευρώ και ότι ο καταναλωτής πληρώσει 270 ευρώ.
  • Το δεύτερο σενάριο θα είναι να υπάρχει μια απορρόφηση 50%. Εκεί ουσιαστικά θα “μοιραστεί” την αύξηση ο καταναλωτής με το κράτος.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του MEGA:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.